IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VATRA GUTA KUĆE:”Ovo je kao u horor filmu, samo što je stvarnost”… (foto i video)

Više od dvije hiljade ljudi evakuirano je, mnogi trajektom, nakon što je ovo ostrvo poharao požar, samo jedan u nizu proteklih dana…

ATINA: Svijet, Crna Hronika, vijesti… utorak, 10.08. 2021… 00: 14… VATRA GUTA KUĆE:”Ovo je kao u horor filmu, samo što je stvarnost”… (foto i video)

Dva požara na otoku Eubeja uništila su već hiljade hektara zemlje, a izgorjelo je nekoliko kuća te trgovina. Fotografije iz Grčke za vikend pokazuju evakuaciju ljudi, među ostalima i starijih.

Jedan muškarac preminuo je dok je gasio vatru na području Amigdalije.

Prebačen je u bolnicu oko 15 sati, ali je od povreda preminuo, javljaju lokalni mediji. To je treća žrtva požara.

Komandant grčkih zračnih snaga George Koumentakis podnio je ostavku.

Ovo je poput horor filma. Ali nije film, ovo je stvarnost – opisala je situaciju 38- godišnja trudnica Mina nakon što se ukrcala na trajekt u gradu Pefkiju.

Vatrogasci još nisu uspjeli staviti pod kontrolu šumski požar na grčkome otoku Eubeji. Ovo nije jedini požar, sa još deset ih se bore širom Grčke.

Čitaj još:   KAKO RADE DA BUDE SRBIN, VIDI KAKO IZGLEDA: Glumac je bio iznenađen porijeklom Šerbedžije... (foto i video)

Po izvještajima televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspijevaju nastaviti borbu s požarom koji bjesni u obalnom gradu Pefki. Volonteri prevoze starije građane brodicama na sigurno. Satelitski snimci otkrivaju zastrašujuće razmjere požara.

Na Eubeji je ove sezone već bilo nekoliko velikih požara koji su se protezali u širinu i do sedam kilometara. Velika većina stanovnika je evakuirana. No mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedjelju.

Sami smo. Bliži nam se kraj- rekao je za Skai Giannis Kotzias, gradonačelnik ugroženoga grada Istiaia, na sjeveru Eubeje. Većina stanovnika vjeruje da su ostavljeni jer su vatrogasni avioni fokusirani na područja oko Atene.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more