IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIŠE OD UŽASA: Požari bukte, helikopter Oružanih snaga BiH prizemljen, jer MILE Dodik ne radi…(foto)

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD- a, ne radi, odnosno bojkotuje rad institucija naše države…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti… utorak, 10.08. 2021… 08: 54… VIŠE OD UŽASA: Požari bukte, helikopter Oružanih snaga BiH prizemljen, jer MILE Dodik ne radi…(foto)

U protekle dvije sedmice civilne vlasti četiri bh. grada zatrebale su i zatražile pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) kako bi im pomogli u gašenju požara, ali se njihovim zahtjevima nije moglo udovoljiti jer Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD- a, ne radi, odnosno bojkotuje rad institucija naše države.

Bojkot je “zvanično nastupio” 26. jula jer su stranke iz bh. entiteta Republika Srpska nezadovoljne zbog odluke sada već bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne odredbe Krivičnog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Prema informacijama koje smo dobili u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, angažman helikoptera Oružanih snaga BiH radi gašenja požara u protekle dvije sedmice zatražili su Neum, i to krajem jula, a potom Široki Brijeg, Stolac te Tomislavgrad, i to protekli vikend.

Već smo ranije napisali da Dodik nije odobrio da helikopter naših Oružanih snaga pomogne vatrogascima i građanima Neuma. Srećom, kasnije nije bilo ni potrebe jer su se sami izborili sa vatrom pa su zahtjev povukli.

Čitaj još:   NENAD ČANAK: „Vučić će sam da se distancira od Dodika, DODIK JE PRIPREMIO BIJEG IZ BIH…”

No zbog Dodika je izostala pomoć OSBiH i u naredna tri slučaja. Umjesto toga, u pomoć Tomislavgradu su priskočili kanaderi iz Hrvatske, a ovoj susjednoj zemlji je i danas upućen zahtjev iz Tomislavgrada da im pomognu u gašenju požara.

Kontaktirali smo Predsjedništvo BiH, koje je nadležno da odobri ili odbije ovakve zahtjeve za angažman OSBiH u svrhu pomoći civilnim vlastima.

U uredu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića su nam kazali da, kada su u pitanju Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad, u Predsjedništvo BiH nije uopće stigao zahtjev, provjerili u Sekretarijatu Predsjedništva.

Obrazloženje u čemu je bio problem i gdje su “zapeli” zahtjevi dobili smo u Ministarstvu odbrane BiH.

Kada se daje helikopter, mora postojati odluka Predsjedništva BiH. Kada bismo čekali papirnatu odluku, prošlo bi nekoliko dana. Zato se zakazuje telefonska sjednica, odobri ili ne odobri angažman helikoptera, a papirima se to pokrije za nekoliko dana.

S obzirom na novonastalu situaciju, odluku Narodne skupštine RS- a (o bojkotu institucija BiH, op. a.), nije bilo ni sjednica Predsjedništva BiH. U telefonskom razgovoru smo došli do toga da je nesuvislo to raditi, slati papire – rekao nam je Mirko Okolić, pomoćnik ministra odbrane BiH, kadar SNSD-a.

Na pitanje s kim je vođen taj telefonski razgovor, odgovorio je da je vođen sa generalnim sekretarom Predsjedništva BiH Zoranom Đerićem.

Čitaj još:   Crna Gora: Ko su Novi Ministri... (Marović, Đurović)

Đerić je na odmoru, a riječ je o bivšem zastupniku PDP-a u Narodnoj skupštini RS- a…

izvor Faktor.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more