IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PKS: CRNOGORCI nikada NIJESU bili NACIONALISTI, zaustaviti VELIKOSRPSKO LUDILO…

Povodom namjere vlasti da se na Cetinju, 4. septembra, ustoliči mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije Mićović, Patriotsko komitski savez uputio je apel ambasadorima SAD, Velike Britanije, Evropske unije, Italije, Njemačke, Albanije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da “svojim ugledom i ugledom države koju predstavljaju, pomognu da se ovo velikosrpsko ludilo zaustavi”.

“Jer su Cetinje, Cetinjski manastir, Njegošev mauzolej… srce i duša Crne Gore, naša prošlost, herojstvo, junaštvo, naša čast i ponos. I ako sve propadne i ako budemo gladni i nesrećni, pogled na crnogorska svetilišta, ojačaće duh i tijelo, kao lijek. To je Crnogorcima Cetinje! Cetinje je dokaz našeg postojanja, spomenik svim našim herojima, simbol svih naših bojeva u prošlosti. Simbol je nepokorene Crne Gore”, navode iz PKS-a.

Takav je, dodaju, i nama današnjim.

“A velikosrpska i klerikalna vlast koja vodi Crnu Goru u propast, svjesna je značaja Cetinja za Crnu Goru. Zato namjerava da usred našeg svetog Manastira, usred srca Crne Gore, ustoliči na vjerskoj ceremoniji mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija Mićovića, ne zato što je takav vjerski običaj, već da pokaže Crnogorcima da imaju brutalnu moć da ponize, omalovaže i ospore crnogorski identitet i naciju”, ističu u PKS-u.

U apelu ambasadorima, PKS je ukazao da je Srpska pravoslavna crkva -crkva države Srbije; Mitropolija crnogorsko primorska je tek jedan dio te srpske crkve.

Čitaj još:   VIC DANA Odlučio da se ženi, birao izmedju tri slične žene...

“Sa svojom politikom posrbljavanja Crnogoraca, nikada nije postala crkva vjerujućih Crnogoraca, već je gledamo kao dio velikosrpskog aparata, koji kroz vlast, medije, uz pomoć Srbije i njenog vrha, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, čini sve da zada konačni udarac Crnoj Gori i pretvori je u dio “srpskog sveta”, bez svog imena i prezimena crnogorskog”, kažu u PKS.

Navode da insistiranje premijera Zdravka Krivokapića, predsjednika Skupštine Alekse Bečića i niza drugih činilaca vlasti, da se ustoličenje Mićovića, koji ne priznaje crnogorski narod, crkvu i jezik, obavi baš na Cetinju, i to u prisustvu patrijarha SPC Porfirija, pokušaj je izazivanja sukoba u Crnoj Gori, sa nesagledivim posljedicama.

“Jer nema te sile koja će obuzdati ili spriječiti bunt naroda ukoliko se zavijore zastave Srbije na Cetinju-to bi bila teška provokacija koja bi pokrenula katastrofu”, smatraju u PKS-u.

Crna Gora je, kažu u PKS-u, država građana svih vjera i nacija i kao takva je bila bastion multietničnosti na Balkanu.

“Od dolaska nove vlasti i nizom poteza koje su uradili, isključivo protiv dominantnog crnogorskog naroda, nanijeta joj je velika šteta. Crnogorci nikada nijesu bili nacionalisti; uvijek su se branili od drugih i čuvali svoje i, u svojoj suštini su, slobodni građani….

Ali kada neko navali na sve one vrijednosti i nacionalni ponos, koji je izgradjivan vjekovima i kada pokuša da uništi sve ono što smo tako mukotrpno čuvali, onda je stepen tolerancije već spušten, jer se takve namjere ne mogu dozvoliti, naveli smo u apelu, poslatom ovim visokim međunarodnim adresama”, zaključuju PKS- u…

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Major Mijušković i 99 suza na licu Crne Gore!

izvor: CdM.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more