IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TALIBANI ULAZE U KABUL: Niko nije pružio otpor, izdali su saopćenje- “Ne želimo…” (foto ı vıdeo)

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Afganistana Abdul Settar Mirzakval na Twitteru je objavio videoporuku u kojoj je kazao da Kabul neće biti napadnut po ulasku talibana, već da će biti održani pregovori o predaju vlasti…

KABUL: Svijet, Crna Hronika, vijesti… nedelja, 15.08.2021… 16: 44… TALIBANI ULAZE U KABUL: Niko nije pružio otpor, izdali su saopćenje- “Ne želimo…” (foto ı vıdeo)

Iz talibanskog pokreta su poručili da očekuju mirno preuzimanje vlasti u Afganistanu i najavili da će poštivati prava žena, prenosi Anadolu Agecy (AA).

“Poštovat ćemo prava žena. Žene će moći se obrazovati i raditi, naravno da će se voditi računa da nose hidžab. To je to“, kazao je glanogovornik talibana Suheyl Shahin za BBC i dodao da će ženama biti dozvoljeno i da same izlaze iz kuća.

Ističući kako daju garanciju na imovinu i dobra ljudi, posebno u Kabulu, Shahin je kazao da očekuju da na miran način i bez upotrebe sile preuzmu vlast.

“Grad i snage trebaju biti predate Islamskom Emiratu Afganistana, poslije ćemo uspostaviti inkluzivnu islamsku vladu koja će uključivati sve Afganistance“, poručio je Shahin.

Čitaj još:   ISTANBUL: Turska Superliga u fudbalu nastavlja se 12. juna... (foto)

Komentirajući masovni odlazak Afganistanaca iz te zemlje u jeku krize, Shahin je kazao da niko ne bi trebao odlaziti jer će budućoj vlasti biti potrebni svi sa svojim iskustvima i znanjima. Neophodno je da svi ostanemo i učestvujemo u izgradnji države“, poručio je Shahin.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. I iz afganistanske vlade su saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaju vlasti prelaznoj upravi.

Izvor agencije AA

ETO GA ŠAH MAT: VUČIĆU više niko ne vjeruje, DODIK će platiti cijenu! (foto, video)

Nakon 'molbe' Aleksandra Vučića o povratku političkih predstavnika RS u Read more

SKANDAL NA REFERENDUMU O PRAVOSUĐU: SRBIJANSKI POLITIČAR RAZBIO GLASAČKU KUTIJU (video)

Srđan Nogo, bivši član desničarskog pokreta Dveri, glasao je danas Read more