IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA ZAGRMJELA: Novi datum ustoličenja nasljednika AMFILOHIJA… (foto)

Najava okupljanja crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, Agencija za nacionalnu bezbjednost razmatra načine organizacije ceremonije…

CETINJE: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti… srijeda, 18.08.2021… 09: 54… CRNA GORA ZAGRMJELA: Novi datum ustoličenja nasljednika AMFILOHIJA… (foto)

Ustoličenje Joanikija 5. septembra, Porfirija dočekuju u Podgorici…

Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko- primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, piše Podgorička “Pobjeda”.

Kako navodi taj list, 5. septembar je naveden kao datum u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvišim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva.

“Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija”, navodi se u pozivnici u koju je “Pobjeda” imala uvid i precizira da će liturgija početi u 9 sati u Cetinjskom manastiru.

Po završetku ustoličenja, po protokolu, biće održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira, što znači da SPC ne računa na proteste patriotsko-komitskih organizacija i građana koji već danima najavljuju okupljanja ispred Manastira, navodi “Pobjeda”.

Čitaj još:   AZEM VLASI: "Vlada Kosova, možda izuzme Federaciju BiH, od odluke o taksama"...

Doček za patrijarha Porfirija u Crnu Goru predviđen je za dan ranije, 4. septembra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

“Svečani doček patrijarha Porfirija je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Doksologija i velika večernja služba bit će održana 4. septembra u 18 časova. Poslije večernje službe, bit će održan svečani koktel u kripti Hrama”, piše u protokolu.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasjedanju održanom 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Mitropolit Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon smrti mitropolita Amfilohija.

Joanikije je bio administrator Mitropolije crnogorsko-primorskom do izbora novog mitropolita.

Zbog najavljenog okupljanja građana, crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja, ali i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, Agencija za nacionalnu bezbjednost razmatra načine organizacije ceremonije.

Odluka o načinu organizacije, tvrde izvori “Pobjede”, držat će se u tajnosti do poslednjeg trenutka…

izvor CdM.me

VIC DANA: Zoran Milanović u banci… (foto)

 "Dobar dan. Molim vas, možete li mi unovčiti ovaj ček?"  Read more

Dnevni horoskop za 24. septembar 2021. godine…

Ovnu treba pomoć kolega, Bik želi avanturu, Blizancima dobar dan Read more