IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“PLAN B ZA CETINJE”: Ako zatreba Joanikije i Porfirije helikopterom u Vladičanske bašte ispred Cetinjskog manastira… (foto)

Poznat protokol rukopoloženja u organizaciji Srpske pravoslavne crkve na Cetinju…

CETINJE: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti… srijeda, 18.08.2021… 09: 54…  “PLAN B ZA CETINJE”: Ako zatreba Joanikije i Porfirije helikopterom u Vladičanske bašte ispred Cetinjskog manastira… (foto)

Zanimljivo je da patrijarh Porfirije u Crnu Goru dolazi dan ranije, 4. septembra i da mu je svečani doček predviđen u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici…

Svečani doček patrijarha Porfirija je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Doksologija i velika večernja služba biće održana 4. septembra 2021. u 18 časova. Poslije večernje službe, biće održan svečani koktel u kripti Hrama – piše u protokolu.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasijedanju održanom 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko- primorskog SPC.

Mitropolit Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smrti mitropolita Amfilohija. Joanikije je bio preuzeo administriranje Mitropolijom crnogorsko-primorskom do izbora novog mitropolita.

Joanikije je izabran aklamacijom na prijedlog patrijarha, dok su episkop kruševački David i episkop bački Irinej tokom izbora prigovarali da nije u redu da se Sabor ucjenjuje, aludirajući na posjetu predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića koji je 27. maja lobirao za izbor Joanikija. Krivokapić je tada odbio da potpiše već usaglašeni temeljni ugovor sa SPC pod pritiskom Dritana Abazovića i dvije zapadne ambasade.

Razmatrano odgađanje ili preseljenje, ali SPC i Vukšić ne žele da čuju

Mediji bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Borba i In4s – objavili su prije tri dana informaciju da je premijer Krivokapić ponudio Joanikuju da se odgodi ustoličenje, što je ovaj odbio.

Čitaj još:   BEBA od 10 Mjeseci, "Progutala KRST": Ljekari nisu mogli da vjeruju, šta vide na snimku... (foto, video)

Borba i In4s su se pozvali na izjavu bivšeg Krivokapićevog savjetnika Boška Vukićevića, koji je kazao da je takvu ponudu premijera Joanikije odbio. Niko iz Krivokapićevog kabineta tu informaciju nije demantovao. Izvori Pobjede ukazuju da je Krivokapić bio sklon takvom rješenju, ali da SPC, uz podršku direktora ANB-a Dejana Vukšića, insistira na ustoličenju bez obzira na rizike.

Srpski istoričar, jedan od ideologa velikosrpskog projekta ,,srpski svet“ Aleksandar Raković, koji je blizak Beogradskoj patrijaršiji, kazao je juče da je njegovo mišljenje da bi ustoličenje trebalo održati u Podgorici.

PLAN B: Ako treba Joanikije i Porfirije će helikopterom na Cetinje

Zbog sve izraženijih protesta i najave okupljanja građana na dan za kada je planirano ustoličenje mitropoita Crkve Srbije, operativni štab kojim rukovodi direktor ANB-a intezivno razmatra sve mogućnosti da obezbijedi nesmetano odvijanje ceremenoji na Cetinju.

Zbog najavljenog okupljanja građana, crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja, ali i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, u operativnom štabu kojim rukovodi direktor ANB-a Deajan Vukšić razmatraju načine organizacije ceremonije.

Jedan od problema je i prevoz iz Podgorice do Cetinja, jer se strahuje da će na nekoliko mjesta nezadovoljni građani blokirati put. Zato se razmatra i plan B: da se mitropolit Joanikije i patrijarh SPC Porfirije i još nekoliko zvanica, koji će dan prije toga biti u Podgorici, prebace na Cetinje – helikopterom.

Čitaj još:   Vic dana Poziv u doba korone... (foto i video)

U štabu koji kontroliše ANB smatraju da bi se tako izbjegli problemi i premostile moguće prepreke. Problem je, međutim, što bi taj čin suviše ličio na neku vrstu vojne operacije zauzimanja teritorije, a ne dolaska na svečanu ceremeniju.

Odluka o načinu organizacije, tvrde izvori Pobjede, držaće se u tajnosti do posljednjeg trenutka.

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more