IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POKUŠAJ DA SE SPASI DEZERTER MILORAD: Vučić bi DODIKA da izvuče od rušenja, od Angeli Merkel traži samo jednu stvar!? (foto)

BLIZU raspleta bosanskohercegovačke političke krize…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti… srijeda, 18.08.2021… 08: 54…  POKUŠAJ DA SE SPASI DEZERTER MILORAD: Vučić bi DODIKA da izvuče od rušenja, od Angeli Merkel traži samo jednu stvar!? (foto)

Dok svakoga dana u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pristižu nove krivične prijave članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, što za brojno otvoreno negiranje genocida, što za odbijanje davanja saglasnosti za intervenciju Oružanih snaga BiH na požarom ugroženim područjima u našoj zemlji, sasvim je izvjesno kako se lider SNSD-a nalazi na prekretnici političke karijere.

Kola su po Milorada Dodika nezaustavljivo krenula nizbrdo odlukom bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne Zakon o negiranju genocida i ratnih zločina, a stvari su se dodatno zakomplicirale dolaskom novog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dodik, baš kao i njegovi rusko- kineski mentori, ne priznaje Schmidta za viskokog predstavnika, a jedan od razloga je i taj što bi se lider SNSD-a uskoro mogao naći i na svojevrsnoj „crnoj listi“ Europske unije, a već se odavno špekulira kako se sprema i Dodikova smjena koja bi značila i kraj njegove političke karijere.

Kako mediji saznaju iz diplomatskih krugova,Aleksandar Vučić još jednom će pokušati spasiti Milorada Dodika od smjene.

Prema informacijama, Vučić će tražiti od njemačke kancelarke Angele Merkel da Schmidt ne smijenjuje Dodika, a da će se Milorad Dodik zauzvrat vratiti u institucije i nastaviti obavljati dužnost člana Predsjedništva BiH.

Na taj način Dodik bi ponovo izigrao opoziciju u bh. entitetu Republika Srpska, ali i prvenstveno spasio sebe, što mu ne bi bilo prvi put.

DODIK ILI EUROPA

Vučić je zapravo u vrlo neugodnoj poziciji. S jedne strane njemu je ekonomski Njemačka vrlo važna, a važno je i to da se ne prekine privid situacije u kojoj Srbija sudjeluje u pristupnim pregovorima.

Podsjetimo, Njemačka je strateški ekonomski partner Srbije, a nije tajna da je Vučić u dobrim odnosima s kancelarkom Merkel. Naime, u Srbiji više od 70.000 radnika radi u kompanijama s njemačkim kapitalom.

Vučić, također i dalje računa i na europske predpristupne fondove koji su izrazito važni za održavanje kakve takve stabilnosti u ekonomski poljuljanoj državi.

Čitaj još:   VELJKO Bulajić- Proslavljeni jugoslovenski reditelj: Četnici su sebe zauvijek obilježili kao izdajnike… (foto, video)

Alesandar Vučić nije ni pokušavao učiniti nešto da Dodika skine s američke „crne liste“ kada je to mogao dok je na vlasti bila Trumpova administracija. Sasvim sigurno da u situaciji ako se Dodik nađe i na europskoj „crnoj listi“, Vučić neće prstom mrdnuti, kazao je za „Slobodnu Bosnu“ politički analitičar Davor Gjenero.

To je još jedna potvrda kako će Vučić pokušati učiniti sve kako bi Dodika spasio od europske „crne liste“, jer, ukoliko se Dodik uskoro nađe na udaru europskih sankcija, njegova politička karijera je gotova.

Da je vrijeme za upotrebu Bonskih ovlasti od strane novog visokog prestavnika u BiH sugerirao je i akademik Slavo Kukić, kazavši da bi on, da je na mjestu Christiana Schmidta, smijenio Dodika.

„Na Schmidtovom mjestu ne bih uopće prezao da upotrijebim Bonske ovlasti i da s političke pozornice uklonim čovjeka koji je glavni remetilački faktor. Ne jedini, da se razumijemo, ništa on ne bi mogao bez Čovića i Izetbegovića. Evo prilike gospodinu Schmidtu da taj gordijski čvor raspetlja u jednom potezu“, poručio je Kukić.

BRUTALNE UVREDE NA RAČUN INZKA I SCHMIDTA

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko nametnuo izmjene krivičnog zakona i zabranio negiranje genocida u ovoj državi, kazao je kako se genocid u Srebrenici nije desio, kako to bh. entitet Republika Srpska nikada neće prihvatiti i da je ovo “posljednji ekser u mrtvačkom kovčegu Bosne i Hercegovine”.

Inzka je Dodik nazvao “srbomrscem”, te sinom oficira Gestapoa, uz nekoliko ponavljanja da se genocid nije desio.

“Nek’ je sramota Inzka, neka se Srbi barem okreću od njega kada ga sretnu”, naveo je.

“Nameću nam se zakoni koji nemaju utemeljenje, kreiraju se ustavna rješenja, nameće visoki predstavnik… RS je prisiljena za disoluciju i na taj način ćemo se odnositi”, kazao je Dodik.

Dodik je govorio o kuloarskim pričama da je “Inzko dobio dva miliona eura” za ovakvu odluku, rekao kako iza odluke stoji “germanski narod” koji želi da ne ostanu jedini narod “genocidne prirode”.

Čitaj još:   STRAVA PRIZORI iz Kramatorska: Ruski agresori raketirali Lavov, novi podaci o ruskim gubicima od početka agresije... (foto, video)

Inzka je nazvao “kretenom”, te otvoreno izazvao da ga se kazni zbog negiranja genocida.

No, nije Dodik samo vrijeđao Inzka, Schmidta i Bošnjake, ne treba zaboraviti ni šta je lider SNSD-a govorio o današnjem predsjedniku Srbije.

Podržavajući Borisa Tadića, na njegovim predizbornim skupovima, Milorad Dodik nije štedio uvreda ni Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Vučić je kasnije bio premijer, a sada je predsjednik Srbije, dok je Nikolić bio predsjednik Srbije prije bivšeg stranačkog kolege, Aleksandra Vučića.

“Čuo sam neke ovdje u Beogradu, koji šalju takve poruke. Ali, izbori su pokazali da su oni marginalne političke figure – pobačaji, pobačaji na izborima”, govorio je Milorad Dodik, aludirajući na Vučića i Tadića.

Hoće li nakon svega navedenog Vučić ipak spasiti Dodika, teško je reći, no da će uskoro pokušati, sasvim je izvjesno.

izvor SB

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more