IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRVOLOK OPTUŽEN ZA MASAKR NAD PUTNICIMA IZ VOZA U ŠTRPCIMA SKONČAO ŽIVOT… (foto i video)

Ljubiša Vasiljević, jedan od petorice optuženih na suđenju za učešće u kidnapovanju i ubistvu 20 nesrpskih civila otetih iz voza na stanici u Štrpcima tokom rata u Bosni i Hercegovini, preminuo je u julu, saopćeno je iz Višeg suda u Beogradu…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti… petak, 20.08.2021… 21: 44… KRVOLOK OPTUŽEN ZA MASAKR NAD PUTNICIMA IZ VOZA U ŠTRPCIMA SKONČAO ŽIVOT… (foto i video)

Iz Višeg suda u Beogradu su za Birn kazali da je Vasiljević, pripadnik paravojnih formacija, preminuo 6. jula, te da je “zbog te činjenice Sud usvojio odluku da suspenduje postupak [protiv njega] 16. avgusta 2021.”

Posljednje ročište u tom predmetu bilo je zakazano 7. juna, ali je odgođeno jer se Vasiljević nije pojavio na sudu zato što je imao visoku temperaturu. Naredno ročište je zakazano za septembar.

Ljubiši Vasiljeviću, njegovom bratu Dušku Vasiljeviću, Gojku Lukiću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić sudilo se za otmicu i ubistva putnika nesrpske nacionalnosti koji su oteti iz voza na relaciji Beograd – Bar u Crnoj Gori 27. februara 1993. godine.

Čitaj još:   SUZE ZA LEGENDOM: Cijeli Balkan se skupio da isprati Šabana u vječnost...

Žrtve su odvedene u jednu školu u Prelevu gdje su bile fizički napadnute, a potom u spaljenu kuću u selu Mušići gdje su i pogubljene.

Lipovac je bio pripadnik Vojske Republike Srpske, dok su ostali bili pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici” koju je vodio Milan Lukić. Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u bosanskohercegovačkom gradu Višegradu, ali ne i za smrt osoba otetih u Štrpcima.

Međutim, Lukić je optužen za zločin u Štrpcima u BiH u decembru 2019. godine.

Svi optuženi sa beogradskog suđenja izjasnili su se da nisu krivi.

Suđenje još desetorici osumnjičenih za isti zločin počelo je pred Sudom Bosne i Hercegovine u oktobru 2015. godine.

Međutim, postupak protiv optuženog Vuka Ratkovića obustavljen je u aprilu ove godine nakon što je i on preminuo.

Birn

SKANDALOZNO- HRVATSKI PORTAL objavio fotografiju: Crnogorski premijer i lider DF- a “oslobađali” Dubrovnik 1991.? (foto)

Aktuelni crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i čelnik prosrpske koalicije Demokratski Read more

Čitaj još:   NEVJEROVATNA NAGRADA ZA HVATANJE KENGURA U BIH: Koki Kol pobjegao sa jednog ranča, kad su ga uplašila djeca! (foto)
STIŽE POP PRLE: Porfirije sjutra dolazi u Berane

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije doputovaće sjutra u Berane, kako Read more