IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZAZOVI PANDEMIJSKE GODINE: Znate li u koju državu i s kojom vakcinom možete putovati… (foto i video)

ŽIVIMO Izazove pandemijske godine posebno su se odrazili na turistički sektor, ne samo regiona u kome živimo, već i zemalja Evropske unije…

ISTANBUL: Svijet, Putovanja, Zanimljivosti… srijeda, 25.08.2021… 07: 54… IZAZOVI PANDEMIJSKE GODINE: Znate li u koju državu i s kojom vakcinom možete putovati… (foto i video)

Prelazak granica odavno je potreban i dokaz o imunizaciji ili prebolovanom virusu. Međutim, ne priznaju sve zemlje iste vakcine. Šengen- viza- info sve je objavio same podatke o tome koje zemlje su priznale koje vakcine.

Uvjeti za prelazak granica razlikuju se od države do države. No, među zahtjevima većine odavno je potvrda o imunizaciji. Svaka zemlja sama postavlja uvjete, a trenutna statistika izgleda ovako: ukupno 29 zemalja Evropske unije i i EGP- a priznaje sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove kao valjan dokaz o imunizaciji

Evo liste zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Litvanija, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švicarska.

U praksi to znači da u ove države mogu putnici koji su završili imunizaciju vakcinama Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. U većini slučajeva dozvoljen im je ulazak bez dodatnih ograničenja.

Čitaj još:   NI KAZNE NI SPOMENIKA: Deportacija bošnjačkih izbjeglica– jedna od najsramnijih stranica u historiji Crne Gore... (foto)

Osim vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, nekoliko zemalja Evropske unije također priznaje vakcine koje su dio Liste Svjetske zdravstvene organizacije.

Aplikacije koje putnicima pomažu da saznaju koju COVID- 19 vakcinu da se prihvata zemlja koju planiraju posjetiti, kažu da su najrasprostranjenije vakcine Covishield, Sinopharm i Sinovac.

Evo i tih podataka. Ako ste primili vakcinu Covishield, ovo je lista zemalja koje odobravaju ulazak: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Letonija, Holandija, Slovenija, Španija, Švedska, Švicarska.

Kada je riječ o vakcinama Sinopharm i Sinovac, one su priznate u osam europskih zemalja. Tako lista za Sinopharm vakcinu izgleda ovako: Austrija, Kipar, Grčka, Mađarska, Island, Malta, Španija, Švedska.

A Sinovac, kao valjan dokaz za imunizaciju, prihvataju ove zemlje: Austrija, Kipar, Finska, Grčka, Island, Holandija, Španija, Švedska.

Ranije je SchengenVisaInfo.com izvještavao da su zdravstvene propusnice za COVID- 19 postale norma u 16 evropskih zemalja.

To znači da građani i putnici više nemaju pristup određenim aktivnostima i uslugama bez dokaza o imunizaciji ili preboljenom koronavirusu. Ovo je prilika da se još jednom napomene da stručnjaci svaku od vakcina vide kao efikasnu u borbi protiv koronavirusa.

Čitaj još:   SARAJEVO: Ponovo veliki broj zaraženih, tokom noći umrla dva pacijenta... (foto)

izvoz Federalna.ba

HAPŠENJE NA GRANICI: Nabavili LAŽNE PCR testove u kafani u NOVOM PAZARU…

Kosovska policija zabilježila je jutros još jedan pokušaj prelaska sa Read more

Dnevni horoskop za 18. septembar 2021. godine

Ovan bez realizacije, Bik sa prijateljima, Blizanci zauzeti, Rak radi Read more