IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Potpredsednik BNV pozvao u Novi Pazar: Bujrum, na otvorene razgovore… (foto)

Potpredsednik BNV Esad Rahić pozvao predsednika i premijerku u Novi Pazar…

NOVI PAZAR: Sandžak, vijesti… srijeda, 25.08.2021… 08: 54… Potpredsednik BNV pozvao u Novi Pazar: Bujrum, na otvorene razgovore… (foto)

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Rahić uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i pozvao ga, ali i premijerku Anu Brnabić, da dođu u bošnjački nacionalni savjet i otvoreno razgovaraju „o svim segmentima koji trenutno opterećuju odnose dva naša bratska naroda (bošnjački i srpski- p.a.) i da ih zajedničkim snagama razmotrimo i rešimo sve tekuće probleme“.

Rahić je napisao da neodmjerene izjave političara i drugih javnih ličnosti su doprinjele da količina „negativnog naboja i energije enormno raste“, a kao posledica toga u vrlo neugodnoj situaciji su se našli Bošnjaci u Srbiji.

Napisao je da posebno ističe da Bošnjaci koji žive u Srbiji, doživljavaju je kao svoju državu i poštuju suverinitet i teritorijalni integritet zemlje koja je i njihova domovina; da su međunacionalni i međukonfesionalni odnosi u Sandžaku tradicionalno dobri i mogu da posluže kao svijetli primjer svim drugim narodima i državama na Balkanu i da o tim odnosima ne treba da zaključuje na osnovu „pojedinačnih, usamljenih i povampirenih zapaljiv izjava nekih bošnjačkih političara iz Sandžaka, željnih medijske pažnje“.

Potpredsjednik BNV i jedan od osnivača liste „Vakat je“, još je napisao da bi bio neiskren ako bi rekao da su Bošnjaci zadovoljni svojim statusom ali i tretmanom u Srbiji…

Čitaj još:   Daud Nabi BACIO SE PRED METAK, Stao je pred pušku i poginuo od pomahnitalog teroriste...

Posebno su nezadovoljni ekonomskom situacijom, jer su, u poslednje tri decenije, domaće i strane investicije zaobišle ovaj region, nije podignuta nijedna fabrika, mladi masovno odlaze u inostranstvo, a i da saobraćajna infrastruktura je „u očajnom stanju“, struktura zaposlenih i to je u važnim državnim institucijama i dalje je nepovoljna za Bošnjake, koji su u medijima označeni kao najsumnjiviji narod u Srbiji, „a mi smo najlojalniji narod u našoj zajedničkoj državi“.

Napisao je Rahić Vučiću i da Bošnjacima ne treba nekoliko državnih Funkcija u Beogradu, jer to neće i nije do sada rešavalo probleme u ovom regionu, već treba „konstantna pažnja Beograda i vladajužih struktura Srbije“ za oblasti koje je pomenuo.

Zbog svega navedenog, Rahić je napisao predsedniku Srbije, „moje i naše države“: „bujrum, u Novi Pazar, bujrum u BNV, bujrum, na prijateljski i otvoreni razgovor sa mojim i Tvojim narodom– sandžačkim Bošnjacima. Krajnje je vrijeme da dijalog pobjedi svađu, da tolerancija, razumjevanje i ljubav pobjede mržnju i netoleranciju“.

Tema tih razgovora bili bi i odnosi između BiH i Srbije, koja mora prvo i da pomogne „ekonomsku i državnu stabilizaciju BiH“. Na kraju je zaključio da je Vučić i njegov predsednik, da je njegov glavni grad, kao i svih Bošnjaka „neosporno“ Beograd, Bošnjaci u Srbiji „ne traže i ne žele svog predsednika i glavni grad u drugoj državi,van Srbije“.

Čitaj još:   DVA Vica dana Malo o našim Slovencima...

Ton obraćanja sa vrha BNV vrhu Srbije, najavljuje neke nove i pomirljivije  odnose  između bošnjačkog nacionalnog savjeta kao i srbijanskih državnih čelnika. „Ratoborna“ retorika je skliznula u drugi plan…

izvor Danas.rs

HAPŠENJE NA GRANICI: Nabavili LAŽNE PCR testove u kafani u NOVOM PAZARU…

Kosovska policija zabilježila je jutros još jedan pokušaj prelaska sa Read more

Dnevni horoskop za 18. septembar 2021. godine

Ovan bez realizacije, Bik sa prijateljima, Blizanci zauzeti, Rak radi Read more