IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DEŠAVANJA IZA KULISA: Na zatvorenoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost govorilo se i o… (foto i video)

Ustoličenje veliki rizik, Krivokapić pominjao i organizaciju u Podgorici…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… četvrtak, 26.08.2021… 10: 34… DEŠAVANJA IZA KULISA: Na zatvorenoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost govorilo se i o… (foto i video)

Potencijalno ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju nosi i jedan veliki bezbjednosni rizik i nemoguće je garantovati da neće biti većih incidenata, stoji u izvještaju obavještajno- bezbjednosnog sektora koji je predstavljen na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost koja je održana u poneđeljak, saznaje Pobjeda…

Prema pouzdanim saznanjima našeg lista, većina članova Vijeća je zbog bezbjednosnih razloga bila za odgađanje ili promjenu lokacije ustoličenja.

“Procjene su da bi takav skup, uz prisustvo vjernika i protivnika ustoličenja, nosio veliki bezbjednosni rizik. Kontekst je takav da bi incidenti bili teško izbjegnuti, bez obzira na sve mjere koje bi preduzeo bezbjednosni sektor i država”, stoji u izvještaju.

ZABRINUTOST

Izvor Pobjede iz Vlade Crne Gore naveo je da su svi prisutni, naročito predstavnici bezbjednosnog sektora, izrazili zabrinutost zbog izvještaja i kazali da bi trebalo razmisliti, uz prethodni dogovor sa Srpskom crkvom, o promjeni lokacije ili odgađanju ustoličenja.

Jedan od zaključaka je bio da će Vijeće dati preporuke i smjernice koje, između ostalog, dovode u pitanje čvrst stav MCP i Joanikija da ustoličenje bude na Cetinju.

Premijer Krivokapić se, prema saznanijma Pobjede, na sjednici nije eksplicitno izjasnio da li bi trebalo da bude ustoličenje na Cetinju, čak je u jednom momentu pomenuo i mogućnost da to bude u Podgorici, naravno uz prethodni pristanak Joanikija.

“Premijer Krivokapić je rekao na sjednici da će razgovarati sa Joanikijem da bi mu predočio situaciju. Najavio sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost, tijela koje čine tri predsjednika, a potom održavanje nove sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost na kojoj bi trebalo da budu donesene smjernice date crkvi povodom ustoličenja”, rekao je izvor Pobjede koji je dodao da je iznenađen da je Krivokapić, dan nakon tog stava, promijenio mišljenje i založio se za ustoličenje na Cetinju.

Čitaj još:   IVAN Vujović: Drznuli se Amerikanci da ''Ovako blate'' Dritanove evropske partnere iz DF- a...

Stav o zaključcima koji bi bili dati Joanikiju o lokaciji ustoličenja javno je iznio i predsjednik Odbora za bezbjednost Milan Knežević.

POLEMIKE

Izvor Pobjede iz Vlade Crne Gore koji je prisustvovao sjednici naveo je da je samo Knežević eksplicitno saopštio da bi ustoličenje trebalo da bude održano na Cetinju.

“Protiv sam odgađanja ustoličenja. Država treba da obezbijedi ustoličenje i mirno okupljanje, kao i dolazak svih onih koji taj dan žele da budu na svečanosti”,  citirao je izvor Pobjede Kneževićeve riječi.

Izvor Pobjede tvrdi i da je koordinator bezbjednosnog sektora Dritan Abazović kazao da bi trebalo razmisliti i o odgađanju i da se nada da će crkva razumjeti bezbjednosnu situaciju.

Da Vijeće nije bilo saglasno o lokaciji ustoličenja, svjedoči i naknadna izjava Kneževića koji je kazao da je dio članova bio za ustoličenje u Podgorici.

“Za razliku od nekih članova Vijeća, saopštio sam stav da ustoličenje treba da bude u Cetinjskom manastiru. I neću podržati niti jedan prijedlog ukoliko ne bude došao od strane naše crkve”, napisao je Knežević u utorak na Tviteru polemišući sa Krivokapićem.

Sjednici su, osim Krivokapića, prisustvovali članovi Vijeća, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri unutrašnjih poslova i odbrane Sergej Sekulović i Olivera Injac, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević iz DF- a.

Borba: Dolazak Porfirija nije siguran iz bezbjednosnih razloga

Portal blizak DF-u i Beogradskoj patrijaršiji Borba objavio je u utorak informaciju da još nije siguran dolazak Porfirija na Cetinje iz bezbjednosnih razloga.

Čitaj još:   Ljekari traže da ponovo nosimo maske: Za samo 10 dana duplo više zaraženih koronom... (foto, video)

Kako je potvrđeno Borbi u Patrijaršiji, u toku je analiza bezbjednosne procjene.

“Do kraja nedjelje bi situacija trebala da bude jasnija, odnosno biće završena bezbjednosna procjena za dolazak patrijarha Porfirija. Njegova želja za dolazak u Crnu Goru na taj sveti i svečani čin nije sporna, ali ipak mora se voditi računa o njegovoj bezbjednosti”, kazao je izvor Borbe iz Beogradske patrijaršije.

Informacije Borbe poklapaju se sa saznanjima Pobjede da Beograd preko BIA i ,,Kobri“ neće dati pozitivnu bezbjednosnu procjenu za dolazak patrijarha, ali i članova Vlade Srbije.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more