IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan svečano otvorio imam Havadže Duraka- Čaršijsku džamiju… (foto i video)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti… petak, 27.08. 2021… 14: 34… SARAJEVO: Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan svečano otvorio imam Havadže Duraka- Čaršijsku džamiju… (foto i video)

Čaršijska džamija, koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske. 

Erdogan je pozdravio okupljene građane ispred te džamije u kojoj je klanjao džuma-namaz koji je predvodio reisu-l -ulema Husein ef. Kavazović.

Čaršijska džamija, gdje smo klanjali džumu neka bude hairli za Sarajlije i cijeli svijet. Ova džamija je izgrađena 1527. godine, pretrpjela je požare i ratove, ali ostala je stajati. Najviše razaranja je doživjela od 1992. do 1995. godine – kazao je Erdogan.

Naglasio je da bilo mnogo posla oko restauracije, budući da su radovi počeli prije šest godina.

Džamija je trebala biti otvorena u martu 2020. godine na noć miradža, ali morali smo obustaviti radove zbog pandemije koja je obuzela cijeli svijet – kazao je.

FOTO: FENA

Izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku danas otvoriti džamiju, jer su one simbol zajedništva muslimana.

– Oni koji dižu džamije i obnavljaju ih zaista vole Allaha. Od vremena poslanika Muhammeda one su centri znanja imama i kulture – poručio je Erdogan.

Reisu-l- ulema Husein ef. Kavazović kazao je da danas s braćom i prijateljima, Erdoganom i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem otvara restauriranu džamiju.

Čitaj još:   KONAČNO DOLIJAO: Izručen zločinac koji je spaljivao Bošnjake u Višegradu!!!

– Ona je dio graditeljstva i simbol Sarajeva. Zahvaljujem narodu Turske na obnovi džamija koje su porušene tokom rata u BiH. One su dio naše zajedničke prošlosti i budućnosti. S komšijama i pripadnicima drugih vjera želimo graditi prosperitetnu BiH. Neće nas pokolebati ružne riječi ljudi koje danas slušamo, svaka mržnja donosi najviše štete samom mrzitelju – zaključio je Kavazović.

FOTO: MINA

Tokom restuauracije, velika je pažnja je posvećena konzervaciji na zidnim dekoracijama, kaligrafskim natpisima i mobilijaru džamije, a protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

U prethodnom periodu urađeni su istraživački radovi, potom oslikavanje džamije i kompletno vanjsko uređenje koje je obuhvatilo i sanaciju potoka koji prolazi pored džamije, sanaciju munare, zidova džamije, haremskog zida, sofe, kao i otvaranje još jedne kapije koja je postojala za ulaz u harem džamije.

Vrijednost projekta je iznosio više od milion KM, a realiziran je u saradnji s Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo.

Imam Havadža Durak, po kojem ona i danas nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo.

FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine ta džamija je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Za vrijeme rata od 1992.-1995. godine, bila je teže oštećena.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: ŽANDARMERIJA UPALA U EMROVIĆ RAJ- Privedeno više lica (video)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je odmah po dolasku u Sarajevo posjetio mezar prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, zgradu Rijaseta Islamske zajednice koja je u izgradnji, a u poslijepodnevnim satima planirano je da održi sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Izvor iBaslkan.net / Fena

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more