IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA BOSNE I SANDŽAKA: Preselio na Ahiret Rizvan Halilović, borac za bošnjački identitet… (foto i video)

Na bolji svijet preselio dr. Rizvan Halilović, istaknuti aktivista iz Sandžaka, koji je čitav tok svog radnog vijeka proveo u borbi za jedinstvo Bošnjaka…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti… petak, 27.08. 2021… 21: 34… TUGA BOSNE I SANDŽAKA: Preselio na Ahiret Rizvan Halilović, borac za bošnjački identitet… (foto i video)

Dr. Rizvan Halilović, nakon osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA), bio je jedno vrijeme predsjednik njenog ogranka u Makedoniji…

Dr. Halilović rođen je u Bijelom Polju, od 1974. do 1993. živi u Makedoniji i to u gradu Kumanovu, da bi godinu dana kasnije u Skoplju bio uhapšen i kidnapovan, te u konačnici odveden u Vranje.

Zbog političkih pritisaka koje je trpio od strane istog i to tadašnjeg režima, devedesetih godina biva prisiljen da se odseli u Tursku. Često je u svojim javnim istupima govorio o tome da je pritiske trpio isključivo jer je član i aktivista SDA.

Bitni je napomenuti da je iz pomenutog zatočeništva tek izašao nakon i to plaćene kaucije u iznosu od tadašnjih 50. 000 njemačkih maraka.

Čitaj još:   NIJE DOBRO: Stiže nova oluja, donosimo prognozu za narednih nekoliko dana... (foto)

Poslije navedenih događaja bilo je jasno da mora otići tamo gdje je sigurno, a za njega je u tom trenutku sigurnost bila otići u Tursku.

Nakon povratka iz Turske, nastojao je raditi na povezivanju Bošnjaka iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Nakon preseljenja u Sarajevu biva imenovan za predsjednika Udruženja bosansko- turskog prijateljstva “Bosfor”.

Pored nastojanja i borbe za Bošnjake, trudio se i da približi dva prijateljska naroda, Bošnjake i naroda Turske.

Tokom svoje akademske karijere često bio član različitih odbora i institucija u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i regionu.

Ostat će upamćen i kao žestoki protivnik pokušaja albanizacije sandžačkih Bošnjaka.

Vijest o njegovoj smrti objavio je njegov sin putem Facebooka…

Izvor: Stav.ba