IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CETINJE: USTOLIČENJE BEZ VJERNIKA i ZVANICA dogovor MCP-a i Krivokapića

Novi stav Mitropolije crnogorsko-primorske Crkve Srbije da se ustoličenje obavi bez prisustva vjernika je rezultat dogovora sa premijerom Zdravkom Krivokapićem koji je mitropolitu Joanikiju prenio zabrinutost Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Savjeta za odbranu i bezbjednost da postoje veliki bezbjednosni rizici, nezvanično saznaje Pobjeda.

Ipak, konačan stav o lokaciji ustoličenja zavisiće od procjene bezbjednosti srpskog patrijarha Porfirija bez koga nema ustoličenja na Cetinju.

Podsjećamo, MCP organizovaće ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, 5. septembra, ali će se taj događaj obaviti bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

To je saopšteno juče iz Mitropolije Crkve Srbije u momentu kada je parlament Prijestonice Cetinja raspravljao o ustoličenju i poslao poruku da taj skup treba zabraniti.

“Želeći da damo maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore, poštujući epidemiološke mjere, odlučili smo da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, na liturgijskom sabranju kojim će načalstvovati patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje episkopa iz naše i drugih sestrinskih crkava sa sveštenstvom i uz prisustvo predstavnika crkvenih opština iz Crne Gore. Dakle, ovaj događaj obaviće se bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira”, saopšteno je iz Mitropolije.

Čitaj još:   PLJEVALJA: Migranti pljačkaju sela, pajserima provaljuju, uzimaju šta stignu...

To faktički znači, kako su objasnili izvori Pobjede, da skupu neće prisustvovati gosti i zvanice, njih 200 koliko je prvobitno planirala Crkva Srbije.

Kako je Pobjeda ranije pisala, Joanikije je već bio odbio zajedničku ponudu Krivokapića i Bečića o ustoličenju bez vjernika.

Kako su naveli iz MCP, mora se shvatiti i prihvatiti činjenica da je Crna Gora ,,država svih nas”.

“U njoj nema većih ili manjih Crnogoraca, nego, valjda, po svemu i u svemu, samo i jedino – ravnopravnih građana – ističe se u saopštenju. Ustoličenje mitropolita je radost cijele crkve, pa pozivamo sveštenstvo da sa vjerujućim narodom toga dana u svim hramovima MCP liturgijski i sa blagodarenjima Bogu proslavi taj događaj”, navodi se u saopštenju.

izvor: pobjeda.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more