IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALBIN Kurti: U otvaranju državnih arhiva u Srbiji je odgovor o sudbini nestalih… (foto i video)

Na Međunarodni dan nestalih, sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, odao počast i položio cveće na spomen ploče nestalima u dvorištu zgrade Skupštine Kosova…

PRIŠTINA: Kosovo, Crna Hronika, vijesti… ponedeljak, 30.08. 2021… 13: 34… ALBIN Kurti: U otvaranju državnih arhiva u Srbiji je odgovor o sudbini nestalih… (foto i video)

Otvaranje državnih arhiva u Srbiji odgovor je na rasvetljavanje sudbine nestalih, dok će za institucije Kosova pitanje nestalih uvijek će biti prioritet, rekao je danas u Prištini premijer Albin Kurti.

On je na Međunarodni dan nestalih, sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, odao počast i položio cvijeće na spomen ploče nestalima u dvorištu zgrade Skupštine Kosova.

„U našim odnosima sa Srbijom, pitanje nasilnog nestanka je ključno pitanje i ne možemo tvrditi da imamo stabilnu i sigurnu budućnost ako se ne pozabavimo pitanjima prošlosti, ako to učinimo ne tretirajući i ne razjašnjavajući prošlost“, rekao je Kurti.

Naveo je da „Srbija odbija da se suoči sa prošlošću“ i zatražio od Srbije „otvaranje arhiva“ i odgovor na pitanje gdje se nalaze tijela nestalih.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ: Ako je više sveštenika SPC nego vojnika CG, nesklad ćemo morati da poravnamo!

„Stoga je otvaranje državnih arhiva u Srbiji odgovor na rasvetljavanje sudbine nestalih nasilno“, kazao je Kurti.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta na Kosovu se nestalima smatra 1.630 ljudi– 1.367 muškaraca i 263 žene.

izvor Direktno.rs

PRIŠTINA I NEVIĐENO SLAVLJE: Kurti poslao poruku koja se Vučiću neće dopasti… (foto i video)

Pokret Samoopredjeljenje pobijedio je da se na vanrednim parlamentarnim izborima Read more