IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ODLAZAK LEGENDE SEVDAHA: Preselio na Ahiret poznati interpretator sevdalinki… (foto i video)

Edin Pandur, bosanskohercegovački pjevač, kompozitor i producent, je na Ahiret preselio u Sarajevu posljedica moždanog udara i koronavirusa…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti… utorak, 31.08.2021…14: 32…ODLAZAK LEGENDE SEVDAHA: Preselio na Ahiret poznati interpretator sevdalinki… (foto i video)

Edin Pandur, ostat će upamćen po interpretaciji pjesme “Nek mirišu avlije” koja je postala dio tradicije obilježavanja muslimanskog praznika Bajrama…

Pandur se povukao iz javnosti nakon što je doživio prvi moždani udar, a 2018. godine objavio svoju posljednju pjesmu “O bijeli, tihi harem”.

Rođen je u Mostaru gdje je i započeo svoju 50- godišnju muzičku karijeru prvenstveno u KUD-u Abrašević, zatim na takmičenju “Mladost Mostara”, a 1965. godine je na Radio Sarajevo primljen za solistu zabavne muzike…

Bio je član sarajevske Opere i svirao trombon te učestvovao na brojnim muzičkim manifestacijama, a radio je i kao muzički urednik, dirigent, kompozitor, aranžer i tekstopisac.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su: “Cvjetala mi ruža na pendžeru”, “Breza”, “Majda”, “Zaborav”, “Cigane moj”, “A duša boli”, “Neka žive uspomene”, “Zasvirajte tamburice”, a posebno će ostati upamćen po pjesmama koje, kako je u svojoj biografiji napisao, nose “poseban duhovni senzibilitet” kao što su “Selam, selam”, “Eselamu alejkum” i neizostavna “Nek mirišu avlije”.

Čitaj još:   BEOGRAD, stanje u Srbiji: Do sada zaražena 41 osoba od koronavirusa... (foto)

Od ovog vrsnog muzičara na društvenim mrežama opraštaju se mnoge kolege i prijatelji.

“Privilegija je bila poznavati ga”, “Bio je velikan zabavne, starogradske pjesme i sevdalinke”, “Njegove antologijske izvedbe ostaju da svjedoče. Gospodaru, budi mu milostiv…”– samo su neki od poruka.

Edinu Pandur, Dženaza će se obaviti u srijedu, 01. septembra 2021. godine u 12 15 sati na Gradskom groblju BARE.

http://iBalkan.net

STIŽE POP PRLE: Porfirije sjutra dolazi u Berane

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije doputovaće sjutra u Berane, kako Read more