IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOŠNJACI IZ SANDŽAKA ODBIJAJU HIMNU ‘BOŽE PRAVDE’ U ŠKOLAMA “To je za nas provokacija…”

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je sve uprave obrazovno-vaspitne ustanove da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija djece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti. Iz Vijeća navode da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda.

Iz Bošnjačkog nacionalnog veća navode da Bošnjaci iz Sandžaka vijekovima pokazuju nastojanje da žive u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osjećanja.

“Poštovanje je dvosmjerni proces, bit ćete poštovani u istoj mjeri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda”, navodi se u saopćenju.

Tekst himne, ali i grb Srbije, kako se navodi u saopćenju, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste.

Bošnjačko nacionalno vijeće zatražilo je od prvog potpredsjednika Vlade Srbije ministra Branka Ružića da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve djece rezultirati osjećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

Čitaj još:   SANDŽAK: POLICAJAC UBIO SUPRUGU IZ SLUŽBENOG PIŠTOLJA!

“Himna Bože pravde odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva. Himna Bože pravde bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine…

Bošnjačko nacionalno veće još jednom poziva sve obrazovno-vaspitne ustanove da poštuju vjekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija djece bošnjačke nacionalnosti”, zaključuje se u saopćenju.

izvor: SB