IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAZNANJE Zašto bi mitropolit Crkve Srbije bio ustoličen na Cetinju? (foto i video)

S obzirom na to da su Joanikija II izabrali u Beogradu i poslali kao namjesnika, gaulajtera u Crnu Goru, zar nije prirodno da su ga ustoličili u Beogradu, kad već ne mogu u Peći, Prizrenu, itd…

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… petak, 3.09.2021… 13: 22…  SAZNANJE Zašto bi mitropolit Crkve Srbije bio ustoličen na Cetinju? (foto i video)

Pošto novoizabranog srpskog patrijarha g. Porfirija- Prvoslava- Prla Perića, nijesu ustoličili za patrijarha SPC u Peći, dakle, nijesu to uradili, niti mogli uraditi na teritoriji susjedne države, nezavisne države Kosovo, (nijesu ga ustoličili u sjedištu nekadašnje, inače, neautokefalne, već Carigradskoj patrijaršiji podređene Pećke patrijaršije u vrijeme Osmanskog carstva, koju je ustanovio beratom ali i ukinuo isto beratom osmanski sultan 1766), ne vidim razuman i legitiman razlog, zašto Crkva Srbije insistira da se njen episkop Joanikije II Mićović intronira na Cetinju.

Crkvena i državna vlast u Srbiji nije, znano je, patrijarha g. Porfirija za patrijarha Srpske pravoslavne crkve ustoličila u Peći, sjedištu nekadašnje Pećke patrijaršije, već u Beogradu, glavnom gradu države Srbije. 

Čitaj još:   Dan žalosti za IRINEJOM proglašen u Herceg Novom a i u ovim opštinama...

Stoga, ne vidim racionalno objašnjenje zašto bi se beogradski namjesnik ustoličavao na Cetinju, u prijestonici nezavisne i međunarodno priznate države Crne Gore i to u Cetinjskom manastiru, koji pravno-svojinski ne pripada Crkvi Srbije, već je u njemu ona uzurpator i okupator. Nije prirodno da se ta ceremonija obavi na Cetinju.

S obzirom na to da su Joanikija II izabrali u Beogradu i poslali kao namjesnika, gaulajtera u Crnu Goru, zar nije prirodno da su ga ustoličili u Beogradu, kad već ne mogu u Peći, Prizrenu, itd… Odnosno da ga introniziraju tamo đe su ga i izabrali. 

Nije mi jasno zašto gospodina Joanikija, ako već neće da ustoliče u matici u Beogradu, ne ustoliče u hramu u Podgorici, koji je u posjedu crkve Srbije u Crnoj Gori, a ne silom na sramotu hoće na Cetinju, u Cetinjskom manastiru, koji nije vlasništvo crkve Srbije u Crnoj Gori, već države Crne Gore, odnosno, prijestonice Cetinje.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more