IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAZNANJE Zašto bi mitropolit Crkve Srbije bio ustoličen na Cetinju? (foto i video)

S obzirom na to da su Joanikija II izabrali u Beogradu i poslali kao namjesnika, gaulajtera u Crnu Goru, zar nije prirodno da su ga ustoličili u Beogradu, kad već ne mogu u Peći, Prizrenu, itd…

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… petak, 3.09.2021… 13: 22…  SAZNANJE Zašto bi mitropolit Crkve Srbije bio ustoličen na Cetinju? (foto i video)

Pošto novoizabranog srpskog patrijarha g. Porfirija- Prvoslava- Prla Perića, nijesu ustoličili za patrijarha SPC u Peći, dakle, nijesu to uradili, niti mogli uraditi na teritoriji susjedne države, nezavisne države Kosovo, (nijesu ga ustoličili u sjedištu nekadašnje, inače, neautokefalne, već Carigradskoj patrijaršiji podređene Pećke patrijaršije u vrijeme Osmanskog carstva, koju je ustanovio beratom ali i ukinuo isto beratom osmanski sultan 1766), ne vidim razuman i legitiman razlog, zašto Crkva Srbije insistira da se njen episkop Joanikije II Mićović intronira na Cetinju.

Crkvena i državna vlast u Srbiji nije, znano je, patrijarha g. Porfirija za patrijarha Srpske pravoslavne crkve ustoličila u Peći, sjedištu nekadašnje Pećke patrijaršije, već u Beogradu, glavnom gradu države Srbije. 

Čitaj još:   Karleuša dala oglas da se udaje, a na razgovor došao i Mujo… (foto)

Stoga, ne vidim racionalno objašnjenje zašto bi se beogradski namjesnik ustoličavao na Cetinju, u prijestonici nezavisne i međunarodno priznate države Crne Gore i to u Cetinjskom manastiru, koji pravno-svojinski ne pripada Crkvi Srbije, već je u njemu ona uzurpator i okupator. Nije prirodno da se ta ceremonija obavi na Cetinju.

S obzirom na to da su Joanikija II izabrali u Beogradu i poslali kao namjesnika, gaulajtera u Crnu Goru, zar nije prirodno da su ga ustoličili u Beogradu, kad već ne mogu u Peći, Prizrenu, itd… Odnosno da ga introniziraju tamo đe su ga i izabrali. 

Nije mi jasno zašto gospodina Joanikija, ako već neće da ustoliče u matici u Beogradu, ne ustoliče u hramu u Podgorici, koji je u posjedu crkve Srbije u Crnoj Gori, a ne silom na sramotu hoće na Cetinju, u Cetinjskom manastiru, koji nije vlasništvo crkve Srbije u Crnoj Gori, već države Crne Gore, odnosno, prijestonice Cetinje.

izvor analitika.me

HAPŠENJE NA GRANICI: Nabavili LAŽNE PCR testove u kafani u NOVOM PAZARU…

Kosovska policija zabilježila je jutros još jedan pokušaj prelaska sa Read more

Dnevni horoskop za 18. septembar 2021. godine

Ovan bez realizacije, Bik sa prijateljima, Blizanci zauzeti, Rak radi Read more