IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRBIJA KRIJE NAJVEĆE KRIMINALCE: “Tužilaštvo ne otvara istragu kako je Savčić pobjegao, a stigao je i slučaj …” (foto i video)

“Pravda ostaje samo lutati poljima smrti gdje se još krije na hiljade ostataka iz masovnih grobnica”…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti… petak, 3.09.2021… 08: 22… SRBIJA KRIJE NAJVEĆE KRIMINALCE: “Tužilaštvo ne otvara istragu kako je Savčić pobjegao, a stigao je slučaj…” (foto i video)

Piše: Amina Čorbo- Zećo

Porazno je da od 10. avgusta od kako je pobjegao optuženik za ratne zločine Milomir Savčić iz Tužilaštva BiH nema odgovora vodi li se istraga o načinu bijega osumnjičenika za najteža krivična djela.

Podsjećamo ,predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić bio je u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora. Samo nekoliko sati poslije osumnjičeni za genocid u Srebrenici više nije bio dostupan institucijama naše zemlje.

Za bijeg je trebala biti osigurana logistička podrška, i sigurno ju je imao, a u sve su navodno uključeni vrh Republike Srpske i Srbije.

Njemu je ranije izrečenim mjerama zabrane oduzet pasoš Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, kao i lična karta te mu je izrečena zabrana napuštanja boravišta i putovanja…

Dakle, za prelazak granice trebao je širi lanac pomagača.

I dok lagano u zaborav letargične javnosti i indolentne vlasti pada bijeg Savčića imamo novi slučaj gdje se ponovo Srbija javlja kao toplo utočište za one koji su naređivali, ubijali, klali, silovali…

Onima koji zaboravljaju ili prekrajaju vlastitu prošlost zna se narugati i budućnost. Pa sve slučajeve prije Savčića nismo adekvatno procesuirali i istraživali načine bijega, a sada i nakon Savčića Tužilaštvu se ‘ruga’ još jedan osumnjičeni za pomaganje u genocidu. 

Čitaj još:   Vučić PRELOMIO, UVODI VANREDNO STANJE? (foto)

Zoranu Maliniću, oficiru Vojske RS, bivšem komandantu bataljona Vojne policije pri zaštitnoj jedinici Glavnog štaba VRS na čijem čelu je bio zločinac Ratko Mladić zaštitu od pravde pruža Srbija.

Niti Malinić, niti njegov branilac, po drugi put se nisu pojavili na ročištu o izjašnjenju o krivnji zakazanom u Sudu BiH, pravdajući svoj izostanak navodnom bolešću, tačnije zarazom Covid 19, zašto, kako je poznato, za optužene za teške ratne zločine počinjene u BiH, u Srbiji nije bilo teško pribaviti pismenu potvrdu.

I dok Srbija krije najveće kriminalce BiH ne radi ništa da procesuira njihove pomagače za bjekstva. Zato nam se ponavljaju slučajevi, a pravda ostaje samo lutati poljima smrti gdje se još krije na hiljade ostataka iz masovnih grobnica.

Uz pomalo razumijevanje da glavna tužiteljica Gordana Tadić ima i osobnih briga i lobiranja za ostanak na ovoj poziciji neshvatljiva je indolencija koju pokazuju spram ovakvih slučajeva. Najvažnije je saopćiti da je kriv Sud BiH, i obratno.

Nikakve odgovornosti nema, zato se nastavljamo valjati u blatu nepravde, korupcije i nehata.

Da podsjetimo, optužnica tereti Malinića da je, postupajući po direktnim nalozima Ratka Mladića i Milomira Savčića, od 11. do 17. jula 1995. godine, na području Nove Kasabe „svjesno pružao pomoć učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, po kojem je plan bio zarobiti, zatočiti te po kratkom postupku pogubiti i potom pokopati vojno sposobne Bošnjake“.

Čitaj još:   VIC DANA Pet dobrih i novih viceva ČOČE o Crnogorcima ...

Sada je vjerovati da negdje u Srbiji pije kafu sa Savčićem što je posljednji udarac u srce porodica žrtava, koji odlaze s ovog svijeta bez zadovoljenja i trunke pravde.

izvor (NAP) 

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more