IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUŽNA VIJEST U HERCEGOVINI: U 63. godini preminuo bivši gradonačelnik Mostara… (foto i video)

Ljubo Bešlić postao je dogradonačelnikom Grada Mostara početkom 2003, a gradonačelnikom Grada postaje sredinom decembra 2004. godine…

MOSTAR: BiH, Crna Hronika, vijesti… petak, 3.09.2021… 14: 22… TUŽNA VIJEST U HERCEGOVINI: U 63. godini preminuo bivši gradonačelnik Mostara… (foto i video)

Danas je u 63. god života nakon duže bolesti preminuo bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Ljubo Bešlić rođen je 27. jula 1958. godine u Mostaru.

Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. godine završava Strojarski fakultet na univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Nakon toga radio je kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom poduzeću “Rade Bitanga”– Mostar i to kao rukovoditelj službe održavanja.

Aktivno se bavio rukometom (1972.– 1990.) i to u matičnom Rukometnom klubu “Velež”…

Od 1992. do 1995. aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu kao pripadnik HVO- a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO- u i to u Bruxelles za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne skupine koja je radila na ustroju Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ustroja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

Čitaj još:   Veza između ova DVA horoskopska znaka je "NERASKIDIVA, SVE PRŠTI ..."

Ljubo Bešlić postao je dogradonačelnikom Grada Mostara početkom 2003. godine, a gradonačelnikom Grada postaje sredinom decembra 2004. godine.

Od 2006. do sredine 2009. obnaša dužnost predsjednika Udruženja općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Na drugi mandat gradonačelnika Mostara Ljubo Bešlić je izabran 18. decembra 2009. godine. 

Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata; za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Stari most je prvi spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je ušao na taj popis. Drugi je u historiji Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Aktivni je član Vijeća Europe (Council of Europe) od 2004. godine.

Ljubo Bešlić oženjen je i otac je troje djece…

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more