IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SUTRA U BEOGRADU: Šta će Angela Merkel poručiti Vučiću i Srbiji? (foto i video)

Poslije razgovora sa Vučićem u Palati Srbija predviđena je zajednička konferencija za medije…

BEOGRAD: Srbija. Zanimljivosti, vijesti… nedelja, 12.09.2021… 10: 59…  SUTRA U BEOGRADU: Šta će Angela Merkel poručiti Vučiću i Srbiji? (foto i video) 

Odluka njemačke kancelarke da dođe na Zapadni Balkan na samom kraju svog mandata, odnosno uoči odlaska u “političku penziju”, pokazuje da je ona pridavala veliki značaj ovom regionu, naročito u proteklih pola decenije.

Njemačku kancelarku će na aerodromu “Nikola Tesla” dočekati predjsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pre nekoliko dana izjavio da je njen dolazak “velika čast za Srbiju i prilika da joj se izrazi zahvalnost za sve što je tokom dugog i uspješnog mandata uradila za Srbiju i region”.

Slijedi svečani doček uz najviše državne počasti ispred Palate Srbija.  Poslije razgovora sa Vučićem u Palati Srbija predviđena je njihova zajednička konferencija za medije.

Merkel bi u Beogradu istoga dana trebalo da se sretne i sa “predstavnicima civilnog društva sa cijelog Balkana”. 

Govoreći o “oproštaju” njemačke kancelarke sa našim regionom, Timoti Les, britanski stručnjak za Zapadni Balkan i saradnik istraživačko- analitičkog centra Demostat sa Univerziteta Kembridž, poručuje za Danas da ne očekuje da će ona “nešto značajno najaviti”.

Čitaj još:   HAOS U TUZLI: Vjetar nosio sve pred sobom, visoke temperature prekinute usljed jakog nevremena... (foto, video)

Merkel se povlači iz politike i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će njena Hrišćansko- demokratska unija (CDU) izgubiti na izborima i sve to od Socijaldemokratske partije (SDP)…

Dakle, ona nije u poziciji da najavljuje bilo šta kada je riječ o samoj politici Njemačke prema Srbiji ili prema Balkanu. Umesto toga, mislim da će Merkel iskoristiti ovu posjetu da pokuša da “osigura” svoja različita “zaveštanja” na Balkanu. Glavno od njih jeste Berlinski proces, pa očekujem da će ona pričati o značaju regionalne saradnje– o carinskoj uniji koju predlaže EU, kao i o paralelnoj inicijativi “Otvoreni Balkan”. Ona će, takođe, verovatno ohrabriti Srbiju da nastavi pregovore sa Kosovom, koji se vodi uz posredovanje EU, smatra Les.

izvor Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more