IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA UPOZORILO BH. GRAĐANE: Ako ste u ratu branili BiH ne putujte u Srbiju… (foto i video)

Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda 15.09.2021… 08: 49…MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA UPOZORILO BH. GRAĐANE: Ako ste u ratu branili BiH ne putujte u Srbiju… (foto i video)

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je saopćenje kojim upozorava građane Bosne i Hercegovine vezano za putovanja u Srbiju.

– Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju.

Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

Čitaj još:   Zvanična Podgorica, zahtjeva da uđe u Ambasadu Srbije...

Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava– navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Upozorenje slijedi nakon hapšenja Edina Vranja u subotu te procesuiranja za navodne zločine u Goraždu.

Njemu je danas određen je jednomjesečni pritvor…

izvor Faktor.ba

STIŽE POP PRLE: Porfirije sjutra dolazi u Berane

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije doputovaće sjutra u Berane, kako Read more