IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAŠTO ŠMIT BJEŽI OD NOVINARA: Nesnalaženje ili sklonost tajnim razgovorima? (foto)

Brojne novinarske ekipe čekale Šmita na jednoj strani, je zgradu samog Predsjedništva napustio na drugi ulaz i tako zaobišao novinare, dok je N1 televizija s tim u vezi izvjestila da je Šmit mi manje ni više nego “pobjegao od novinara”… 

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda 15.09.2021…00: 49… ZAŠTO ŠMIT BJEŽI OD NOVINARA: Nesnalaženje ili sklonost tajnim razgovorima? (foto)

Novinarskim ekipama ostalo je još jednom nejasno zbog čega Visoki predstavnik odbija da odgovara na direktna novinarska pitanja.

Iako su određeni politički analitičari, govoreći o prvim potezima novog Visokog predstavnika u BiH ukazivali na to da Kristijana Šmitu treba dati stotinu dana mandata da bi stekao uvid u političku situaciju BiH, evidentno je da Schmidt iskazuje neobičajan stepen nesnalaženja.

Nije to samo izraženo kroz iznošenje političkih stavova iz kojih se vidi da Visoki predstavnik u BiH ne poznaje razliku između nekih političkih procesa, primjera radi između tzv. Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa, nego je izraženo i kroz komuniciranje sa javnošću.

Tako je danas Visoki predstavnik u BiH, potpuno neučtivo zaobišao novinare koji su satima čekali izjavu Christiana Schmidta nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Naime, iako su brojne novinarske ekipe čekale Schmidta na jednoj strani, on je zgradu Predsjedništva napustio na drugi ulaz i tako zaobišao novinare, dok je N1 televizija s tim u vezi izvjestila da je Schmidt mi manje ni više nego “pobjegao od novinara”.

Čitaj još:   "VULINOV 'SRPSKI SVET' daje rezultate": Vidojkoviću i Kulačaninu poručuju- „Dobićete metak u čelo“ (foto i video)

Novinarskim ekipama ostalo je još jednom nejasno zbog čega Visoki predstavnik odbija da odgovara na direktna novinarska pitanja.

Podsjećamo, prije samo par dana, službeni snimak nastupa Christiana Schmidta na simpoziju pod nazivom Euroatlanske perspektive BiH, koji je prošle sedmice održan u gradu Neunstadt an der Eisch, uklonjen je sa oficijelnog Youtube kanala organizatora skupa, odnosno uklonjen je od strane OHR-a.

Sve to navodi možda i na opravdanu sumnju da je novi Visoki predstavnik sklon tome da o ključnim pitanjima, pa i rješenjama za državu Bosnu i Hercegovinu govori tek iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti koja iskazuje interes za pitanja koja se tiču države.

Osim toga u krugovima političkih analitičara smatra se da Schmidtova naklonost HDZ- ovim vizijama izmjena Izbornog zakona BiH je uslovljena podrškom hrvatske dijaspore CDU- CSU na predstojećim izborima u Njemačkoj, što također nije popularna tema u ovdašnjoj javnosti, jer se najblaženo rečeno može govoriti o zloupotrebi a i same funkcije Visokog predstavnika.

Čitaj još:   Ambasadori na genocidu traže kompromis: Šta ko dobija poništavanjem Inzkovog zakona? (foto, video)

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more