IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

APOSTOLI na ledini, ekspertska VLADA KRAHIRALA za manje od godinu dana

Nije prošla ni godina dana od izbora “ekspertske” Vlade Crne Gore, a njen prvi čovjek Zdravko Krivokapić najavljuje prvu rekonstrukciju kojom će zamijeniti 12 apostola, kako je nazvao kad je sastavljao. Iako je tvrdio da “jedino ekspertska vlada može voditi demokratsku tranziciju Crne Gore, a da je 12 ministara “nedodirljivo”, Krivokapić je ponovo popustio političkim pritiscima i na taj način potrvdio ono što mu njegovi protivnici, ali i veliki dio javnosti zamjera – da je slab premijer bez političke težine.

Rekonstrukcijom Vlade Krivokapić je priznao da je njegov koncept propao za manje od godinu dana, da je loše prepaspodijelio resore i da mu “ekspertska” rješenja nijesu bila dobra.

To se posebno vidjelo na primjeru glomaznog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čije je čelo stavio Vesnu Bratić, ministarku koja ni u jednom potezu nije pokazala da zna makar osnove funkcionisanja izvršne vlasti. Dug je spisak propusta ovog ministarstva, a najflagrantniji primjer je smjena preko 400 direktora osnovnih i srednjih škola u državi, od kojih neki nijesu bili ni među živima.

Imenovanje novih takođe su pratile kontroverze, pa se dešavalo da u jednom danu odredi v.d. direktora škole, pa ga potom smijeni. Ministarku Bratić, uprkos tome što je vodila najveći resor, javnost je rijetko gledala, a posljednjih mjeseci gotovo i da se ne pojavljuje.

Na žalost građana Crne Gore, ovo nije bio jedini promašaj premijera.

Na njegovu inicijativu smijenjen je Vladimir Leposavić, ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, zbog negiranja gencida u Srebrenici. Otkaz je pripremao i za ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Kontoverze su pratile ekspertsku Vladu od početka njenog rada, a afere su se nizale na dnevnom nivou – od tajnog i organizovanog zaduženja, preko zatvaranja kompanija i otvaranja novih za “nula” eura, kašnjenja sa predlaganjem pa usvajanjem budžeta, dvojnih državljanstava pojedinih ministara, nelegalnih vila, nesnalaženja sa pandemijom koronavirusa… Spisak je dug.

Čitaj još:   Za spašavanje Krivokapića VASKRSLI Episkopski savjet...

Jedino gdje je Vlada Crne Gore ažurno odrađivala posao je zapošljavanje “po dubini” , što u praksi značilo partijsko i porodično uhljebljavanje bez presedana.

Nepotizam, politička pripadnost i vjernost Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori postale su siguran prolaz za direktorska mjesta, bordove direktora kompanija u državnom vlasništvu, bolnica, domova zdravlja, škola… Brutalni revanšizam je ostavio na stotine ljudi bez posla, od kojih je većina odlučila da presavijte tabak i tuži državu.

Ukoliko dobiju sporove, to će biti novi trošak za građana Crne Gore.

Rekonstrukcija Vlade, uprkos Krivokapićevom saopštenju kako će on da predlaže ministre, znači da se vladajuća većina nije zadovoljila poslovima po dubini. Sada su na potezu ministarske pozicije i to one koje će oni da biraju, a ne Krivokapić.

Nema više nikoga u Crnoj Gori ko sumnja da će Demokratski front i Demokrate da traže pozicije za sebe i da je to jedina tačka oko koje su saglasni. Da ih jedino inetersuju fotelje pokazali su na primjerima opština u kojima vrše vlast gdje na dnevnom nivou ratuju saopštenjima u kojima iznose sve najgore jedni o drugima.

Ali, vlast je očigledno iznad svih principa, što pokazuje i primjer URA koja će, kako sada stvari stoje, pristati da uđe u rekonstruisanu Vladu sa DF-om i Demokratama sa kojima su se posljednih dana prepucavali i to ne samo na političkom nivou.

Čitaj još:   Draginja Vuksanović- Stanković: SVAKA VLADA KOJA BUDE OVAKO RADILA ĆE PASTI... (foto, video)

Sve ovo ne uliva nadu da će rekonstruisana Vlada biti bolja od još uvijek aktulene. Naprotiv. Zdravko Krivokapić je, u ekspozeu prilikom izbora Vlade rekao da bi volio da Crna Gora bude kao Luksemburg.

Može li se do Luksemburga sa političkim snagama na čelu sa DF-om, putem kojim su krenuli, pokazaće vrijeme. Ono što su građani već imali prilike da vide od ove Vlade su politička nestabilnost, ekonomsko propadanje i socijalna neizvjesnost…

piše: Miraš Dušević

izvor: CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more