IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Krivokapić pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali da on bira ministre… (foto i video)

“Abazović prvi od tri potpredsjednika Vlade…”

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, srijeda, 22.09.2021… 00. 29…  PODGORICA: Krivokapić pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali da on bira ministre… (foto i video)

Premijer Zdravko Krivokapić pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali pod određenim uslovima, od kojih je jedan da on bira ministre.

On je, u saopštenju dostavljenom medijima, istakao da će se unapređenje rada Vlade i Skupštine Crne Gore, kroz njihov ustavni odnos, obezbijediti rekonstrukcijom Vlade zasnovanom na nekoliko principa.

Jedan je da predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju. Vlada će, kako je rekao premijer, imati tri potpredsjednika.

– Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade – naglasio je Krivokapić.

Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće, kako je rekao, podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

– Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore- naglasio je Krivokapić.

Čitaj još:   PENZIONERKE SE BUNILE ŠTO SU IH UMJESTO U BANJU ODVELI NA VUČIĆEV GOVOR: Sada izbačene iz udruženja... (foto, video)

Poručio je da kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti.

On je rekao da je sporazum nosilaca tri izborne liste od 8. septembra 2020. polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumijeva, navodi on, činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka – odnosno 2024. godine.

Za ovo vrijeme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana- naglasio je Krivokapić-

Prema njegovim riječima, politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

Dodaje da će nakon izbora Tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti – poručio je premijer.

Čitaj još:   „PLAVI“ NADLJETELI RUDNIKE U KOSTOLCU

Smatra da konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina…

izvor Pobjeda.me

VIC DANA Mujo i amidžinica… (foto)

Šta se dogodi kad Mujo upozna novu trebu i napravi Read more

Dnevni horoskop za 26. oktobar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

PORFIRIJE se obratio DODIKU: TI SI PREDSJEDNIK NIČEGA…

Srpski patrijarh Porfirije ove sedmice je bio u posjeti Bosni Read more