IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA VELIKA Izgubio bitku života dr Avdul Kurpejović: Osnivač Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore… (foto i video)

Autor jedanaest knjiga, od čega velikog broja izdanja Matice muslimanske, kao i brojnih dokumenta Skupštine Matice muslimanske iz domena statusa i položaja Muslimana u Crnoj Gori…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 23.09.2021…00. 29… TUGA VELIKA Izgubio bitku života dr Avdul Kurpejović: Osnivač Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore… (foto i video)

U Podgorici je danas preselio na Ahiret dr Avdul Kurpejović, diplomirani pravnik, doktor ekonomskih nauka, član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Kurpejović je rođen 7. decembra 1933. godine u Rožajama…

Od 1967. godine, uz izučavanje i istraživanje ekonomskih nauka, finansija, monetarno-kreditne politike, regionalnog razvoja, kontinuirano se bavio etnogenezom, etnologijom, istorijom, kulturom, etnografijom, tradicijom, običajima, kulturnom baštinom, društveno-ekonomskim i nacionalnim statusom i položajem Muslimana u Crnoj Gori, kao i njihovom zaštitom od diskriminacije i tihe asimilacije. 

Iz oblasti ekonomije, privrednog razvoja, finansija, monetarnog sistema, socijalne politike, regionalnog razvoja i bržeg razvoja nerazvijenih opština Crne Gore, od 1980. godine objavio je dvanaest knjiga, a koautor je pet knjiga i monografija.

Autor jedanaest knjiga, od čega velikog broja izdanja Matice muslimanske, kao i brojnih dokumenta Skupštine Matice muslimanske iz domena statusa i položaja Muslimana u Crnoj Gori.

Takođe, autor je 170 naučnih i stručnih radova, prikaza, predgovora i recenzija, kao i 107 naučnih i stručnih radova iz istorije, kulture, etnologije, etnografije, koji su objavljeni u zbornicima, časopisima i drugim publikacijama.

Čitaj još:   SLUŽBENIM AUTOM NEDJELJOM U MANASTIR: Bilo bi zanimljivo vidjeti mu PUTNI NALOG...

Autor je više referata i saopštenja podnesenih na naučnim skupovima koji su objavljeni u zbornicima radova sa tih skupova. U svim publikovanim brojevima čaospisa OSVIT- Glas Muslimana Crne Gore, objavljeni su njegovi radovi.

Rukovodio je naučno-istraživačkim radom i izdavaštvom Matice muslimanske, kao i realizacijom projekata čiji nosilac i realizator je Matica muslimanska Crne Gore.

Zahvaljujući njegovom angažovanju i radu Matica Muslimanska je izrasla u respektabilnu kulturnu i naučnu instituciju koja je svojim naučno-istraživačkim radom i izdavaštvom dala izuzetan doprinos etnogenezi, etnologiji, istoriji, kulturi i nacionalnoj osobenosti autohtonih Muslimana Crne Gore.

Od svog osnivanja, 1996. godine, Matica Muslimanska je realizovala 27 projekata i objavila 21 knjigu, čime je dat izuzetan doprinos izučavanju istorije, etnologije, kulture, istorijskog evolutivnog procesa narodnosnog oformljenja, afirmaciji kulturnog i nacionalnog identiteta i zaštiti od diskriminacije i nametanja asimilacije, jer se istorijske, naučne i kulturne institucije Crne Gore nijesu bavile ovim pitanjima autohtonih Muslimana Crne Gore.

Uz to, Matica je realizovala sedam brojeva časopisa OSVIT-glas Muslimana Crne Gore. Zahvaljujući njegovom uspješnom rukovođenju naučno-istraživačkim radom i izdavaštvom Matice muslimanske, završena je realizacija pisanja Istorije Muslimana Crne Gore I i II, prve istorije ovog naroda koji u Crnoj Gori postoji više od 550. godina.

Čitaj još:   TREBA ZNATI DA SU Ovo zemlje u kojima se najviše pije...

Jedan je od osnivača Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore 2008.godine.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more