IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Direktorka kotorske gimnazije: Dok sam ja na čelu, slika Sv. SAVE neće biti POMJERENA ni za milimetar

Nakon što je Uprava za inspekcijske poslove naložila VD direktorici JU Gimnazije Kotor Slavici Stupić da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti, te da će u suprotnom preduzeti upravne mjere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije reagovala je Stupić. U svom odgovoru inspekciji ističe da je tu sliku zatekla u školi kada je stupila na svoju dužnost, te da se u toj ustanovi nalazi već 38 godina.

Stupić je naglasila da član opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, kako kaže, nije u pitanju religijsko djelovanje, jer se ne radi o ikoni, već o uramljenoj kopiji slike. Ona je jasno poručila, da dok se nalazi na toj funkciji ta slika neće biti pomjerena ni za milimetar.

„Juče je stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kojem se kaže sljedeće ” …ukazujem v.d. direktorici Slavici Stupić da u roku od tri dana od dana uručenja Zapisnika, ukloni sliku Sv. Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti br. 201, jer isto nije u skladu sa članom 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da me u daljem roku od tri dana pisano obavjesti o ishodu preduzetih mjera. U suprotnom, preduzeću upravne mjere i radnje iz svoje nadležnosti“, navela je Stupić.

Prema njenim riječima, stav danas održanog Nastavničkog vijeća, nakon što su dobili zvaničan Zapisnik Uprave za inspekcijske poslove je da sliku, “ni u kom slučaju, ne treba pomjerati, jer bi tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja”.

Čitaj još:   MANDATAR iz Podgorice stiže u Beograd da isprati Irineja... (foto)

Stupić ističe da, ni na nedavno održanoj sjednici Savjeta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primjedbu na vjersku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru.

“Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Sv. Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar. Slika Svetog Save, prema riječima jednog od bivših direktora Mirka Maslovara, nalazi se u tom kabinetu punih 38 godina , tako da sam je na tom istom mjestu i zatekla kada sam imenovana za VD direktorice…

Član Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren, jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno”, pojasnila je Stupić.

Kao najbitnije, napominje Stupić, ni član opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen.

“Nije u pitanju religijsko djelovanje, jer se ne radi o ikoni, već o uramljenoj kopiji slike Sv. Save, koja stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja. Posebno ističem, da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta”, zaključila je Stupić.

Čitaj još:   UPOZORENJE: Zabranjen rad kafića u PODGORICI i u još pet crnogorskih opština... (foto)

izvor: analitika.me

Večeras PROTEST ISPRED VLADE u Podgorici:”Sve veća izdaja dobiće zaslužen odgovor…”(video)

U Podgorici će večeras biti održan protest, motivisan subotnjim ‘pozivom’ Read more