IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Fon der Lajen: CRNA GORA NIJE PRIMORANA NI NA ŠTA- Đukanović; STABILNOST Zapadnog Balkana na ISKUŠENJU… (foto, video)

Crna Gora nije primorana ni na šta, jasno je poručila nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, odgovarajući na pitanje CdM-a, da li će Crna Gora morati da postane dio projekta Otvoreni Balkan. Đukanović je rekao da je tokom razgovora Fon der Lajen ukazao da je stabilnost Zapadnog Balkana na iskušenju.

“Tu je Berlinski proces to je najvažnije. Taj proces daje okvir sa ciljem razvoja zajedničkog regionalnog tržišta. Naravno da u okviru tog procesa želimo napredak. Otvoreni Balkan mora biti inkluzivan i u skladu sa evropskim normama”, kazala je Fon der Lajen.

“Ukazao sam na realne političke procese u Crnoj Gori i regionu. Važna je ova posjeta u ovom trenutku kada region prolazi neka nova iskušenja, koja provociraju dosadašnji nivo stabilnosti Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović, novinarima nakon današnjeg susreta sa Fon der Lajen, koja boravi u prvoj radnoj posjeti Crnoj Gori.

“Živimo vrijeme u kojem je stabilnost Zapadnog Balkana na iskušenju zahvaljujući ofanzivi geopolitičkih interesa suprostavljenih evropskom sistemu vrijednosti. Interes tih uticaja da se osujete integracije Zapadnog Balkana u EU. Ukazao sam na našu čvrstu riješenost na dostizanju evropskih vrijednosti”, rekao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je sa Fon der Lajen razgovarao i o političkim procesima unutar Crne Gore. Podsjetio je da je Crna Gora prošla kroz promjenu vlasti, kao i na sve ono što su ostvarenja kroz 30 godina prije smjene vlasti, od očuvanja mira i stabilnosti, obnove nezavisnosti, članstvo u NATO i otvorena sva pregovaračka poglavlja ka članstvu u EU.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Čestitke na požrtvovanoj, odvažnoj i borbenoj igri i plasmanu među 16 najboljih na Evropskom prvenstvu u košarci... (foto)

“Pozdravili smo promjenu vlasti. Danas možemo da sumiramo učinke te vlasti. Saopštio sam predsjednici EK da nijesam zadovoljan ostvarenjima ove vlasti ali da je to dio našeg unutrašnjeg političkog života. Vjerujemo da će EU puštati kroz svoja vrata u zavisnosti od sposobnosti da realizuju vrijednosti i usvajaju standarde, po principu regate”, naveo je Đukanović između ostalog.

Komentarišući tekst Rojtersa koji je objavio da Brisel ne može garantovati članstvo u EU za šest balkanskih zemalja i da li to znači da se odustalo od procesa proširenja, Fon der Lajen je poručila da je ovdje zbog ohrabrenja.

“Daleko ste dogurali i važno je da ostanete na tom putu. Ako vam treba dokaz – svi radimo na pristupanju. Držimo se toga, nekada nailazimo na prepreke ali važno je da se držimo zajedničkog cilja. Naša poruka je jasna – želimo vas u Uniji”, istakla je Fon der Lajen.

Đukanović je naglasio da vjeruje u viziju ujedinjene Evrope.

“Kao Evropljani smo zainteresovani da mora biti konkurentna i iskoristiti sve resurse i da mora biti ujedinjena. Sve velike vizije prolaze bolje i lošije faze ovo nije jedna od boljih faza ujedinjene Evrope ali je važna istrajnost. Zebnja koja proizilazi iz teksta Rojtersa je kao neko pravilo jer kada se dešavaju izbori u nekoj od evropskih zemalja priča se ovako o proširenju. Unutar evropske javnosti mora se jasnije politički marketirati ideja ujedinjene Evrope. To je ideja za koju treba objasniti prednosti evropskim građanima”, ocijenio je Đukanović…

Prema njenim riječima Crna Gora je najviše napredovala u procesu pristupanja i EK želi da se tako nastavi.

Čitaj još:   CRNA GORA je najljepša priča šampionata- NE TUGUJ NOĆAS GLAVU GORE…

“Politički dijalog je potreban Crnoj Gori da bi se napredovalo. Jako ste puno uradili. Važno je da se Crna Gora očuva kao multivjerska i multinacionalna. Demokratiju ne čini jedna partija ili struja. Demokratija su ljudi. Potrebna je zaštita manjina. Crna Gora je prva na Zapadnom Balkanu legalizovala istopolna partnerstva. Primjer ste za regiona i šire”, naglasila je Fon der lajen.

izvor: CdM.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more