IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GLAVNI PREGOVARAČ KOSOVA Besnik Bisljimi: Postignut sporazum tri tačke o registarskim tablicama… (foto)

Od ponedeljka postavljaju nalepnice umesto registarskih tablica i da će se radna da pronađe trajna rešenja oko registarskih tablica u roku od šest mjeseci, očekuje da će kosovsku policiju na prelazima u Jarinju i Brnjaku zamjeniti KFOR…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, vijesti, srijeda,29.09.2021…20. 49…GLAVNI PREGOVARAČ KOSOVA Besnik Bisljimi: Postignut sporazum tri tačke o registarskim tablicama… (foto)

Glavni pregovarač Republike Kosova potpredsjednik kosovske vlade Besnik Bisljimi rekao je da je u Briselu postignut načelan dogovor u vezi sa registarskim tablicama, prenosi kosova.info.

On je rekao da je konačan nacrt postignut i da se čeka samo odobrenje Beograda.

Bisljimi je naveo da se prema sporazumu očekuje da se od ponedeljka postavljaju nalepnice umesto registarskih tablica i da će se imenovati radna grupa koja treba da pronađe trajna rešenja oko registarskih tablica u roku od šest mjeseci.

Takođe se očekuje da će kosovsku policiju na prelazima u Jarinju i Brnjaku zamjeniti KFOR.

“Imali smo nekoliko sastanaka, svi su bili bilateralni, sa Lajčakom, koji je zatim posredovao između strana. Naš cilj je bio jasan da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet u vezi sa registarskim tablicama. Došli smo do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor preostaje samo na srpskoj strani”, rekao je Bisljimi.

Čitaj još:   RADA Trajković: Vučićevo obraćanje je panika, ne možete od sijanja zla žnjeti dobro... (foto, video)

Precizirao je da sporazum predviđa tri elementa, od kojih je prvi da od ponedeljka i Srbija i Kosovo koriste nalepnice umesto da se mijenjaju registarske tablice, što je, kako je rekao i bio cilj, “da postoji jednak tretman”. Objasnio je da je to privremeno riješenje i da će biti formirana radna grupa koja će naći trajno rešenje za slobodno kretanje vozila, u roku od šest mjeseci.

“Treća tačka odnosi se na deeskalaciju situacije, uklanjanje barikada sa dva prelaza na Jarinju i Brnjaku. Prema ovom sporazumu, u subotu će Kfor biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati biće zamenjena Specijalna policija, koja će, paralelno sa barikadama, napustiti prelaze”, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je naveo da se jedina tačka za koju Beograd nije dao saglasnost, prije nego što se sporazum proglasi konačnim, odnosi na automobile sa registarskim oznakama KM.

“Za KM oznake oni smatraju da nalepnice ne treba da se primjenjiuju. Ovo je apsurdno jer su to ilegalni znakovi”, rekao je Bisljimi.

On je dodao da će radna grupa početi sa radom 21. oktobra i da će njen cilj biti da ne bude prepreka i da se međusobno priznaju registarske oznake.

Bisljimi se danas u Briselu sastao sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a odvojeni sastanak sa Lajčakom održao je i direktor tkz. Kancelarije za Kim Petar Petković, dok trojni sastanak još nije održan.

Čitaj još:   Jedan od članova grupe "Pravda za Davida" predao se policiji...

izvor KOSOVA.info

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more