IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAOS U RESORU Vesne Bratić: Zatrpana tužbama smijenjenih direktora, da se angažuju advokati… (foto)

“Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta u velikom broju pristižu tužbe razriješenih direktora javnih obrazovnih ustanova, radi poništavanja rješenja o njihovom razrješenju od strane ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta”, navodi se u pismu MPNKS u koje je CdM imao uvid…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 30.09.2021… 19.17… HAOS U RESORU Vesne Bratić: Zatrpana tužbama smijenjenih direktora, da se angažuju advokati… (foto)

Aleksandra Obradović

Desilo se ono što je i najavljivano. Veliki broj direktora škola je smijenila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić je podnijelo tužbe. U tužbama traže da se rješenja o njihovom razrješenju ponište. Zbog toga je nastao haos u MPNKS, koje je uputilo pismo sadašnjim vršiocima dužnosti direkora osnovnih škola da im hitno dostave obimnu dokumentaciju.

“Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta u velikom broju pristižu tužbe razriješenih direktora javnih obrazovnih ustanova, radi poništavanja rješenja o njihovom razrješenju od strane ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta”, navodi se u pismu MPNKS u koje je CdM imao uvid.

Zbog toga što su kako navode u obavezi da odgovore i dostave podatke Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa, koji zastupa Državu Crnu Goru ( Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ) u ovim predmetima pred nadležnim sudovima, zahtijevaju da im u roku od sedam dana dostave određenu dokumentaciju.

Vršioci dužnosti direktora treba resoru Vesne Bratić da dostave Izvještaj o radu za prošlu Školsku godinu (2020/2021.), kao i Izvještaje za četvorogodišnji period mandata bivših (razrijeSenih) direktora; Zapisnik o primopredaji dužnosti sadašnjeg vršioca dužnosti direktora i bivšeg direktora; Zapisnike o kontroli rada Škole, izvršen od strane inspekcijskih i drugih državnih organa ( inspekcija rada, prosvjetna inspekcija, kontrola izvršena od strane DRI, finansijska kontrola Uprave prihoda i dr.).

Osim toga potrebno je da dostave i podatke o eventualnim nepravilnostima prilikom zapošlijavanja, kao i druge nepravilnosti, “koje je ličnim uvidom u dokumentaciju uočio sadašnji vršilac dužnosti direktora ili zaposleni u Školi”.

Čitaj još:   Bomba na lokal Šehovića na Starom aerodromu, treći napad za dva dana u Crnoj Gori u Podgorici... (foto)

“Dostavljanje podataka da li je bivša direktorica obezbijedila (ili nije) blagovremen i tačan unos podataka u Informacioni sistem obrazovanja Crne Gore (MEIS) i Statut Škole, a po potrebi i druga opšta akta”, piše u pismu koje je MPNKS uputilo v.d. direktorima osnovnih škola.

Uz dokumentaciju, dodaje se, bilo bi poželjno da svaki od vršioca dužnosti direktora, uz zvančan dopis, dostavi i sve druge podatke, odnosno dokumentaciju, kojom se mogu dokazivati nepravilnosti i nezakonitost u radu javnih obrazovnih ustanova.

V.D.direktori da angažuju advokate

Posebno u MPNKS, napominju da se dostava tražene dokumentacije odnosi isključivo na tužbene zahtjeve povodom razrješenja direktora škola, dok za tužbene zahtjeve zaposlenih u školama ( pa i bivših direktora) u vezi prestanka radnog odnosa ili ostvarivanja nekog drugog prava iz radnog odnosa, u kojima su kao tužena strana označene Javne obrazovne ustanove (ne i Mininistarstvo), svaki od direktora treba da angažuje advokata, koji će zastupati školu u takvim sudskim postupcima, zbog toga što veliki broj direktora dostavlja MPNKS i takve tužbene zahtjeve, po kojima resor Bratićeve ne može postupati.

Čitaj još:   SARAJEVO: Klanjana dženaza Dževadu Karahasanu, ukopan u haremu Ali- pašine džamije... (foto, video)

Izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju koji je ranije usvojila nova parlametarna većina omogućena je smjena više stotina direktora crnogorskih škola. Smijenjeni direktori su najavili tužbe, a u cirkularnim razrješenjima, bilo je dosta propusta, pogrešnih imena direktora i škola, a najdrastičnija je bila smjena preminule direktorke.

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more