IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA- Sjećanje na godišnjicu smrti admirala: Odbio je naredbu da bombarduje gradove… (foto i video)

Admiral Vladimir Barović sahranjen je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 godine…

HERCEG NOVI: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 01.10. 2021… 19.07… CRNA GORA- Sjećanje na godišnjicu smrti admirala: Odbio je naredbu da bombarduje gradove… (foto i video)

U njegovu čast crnogorski književnik Miomir M. Marković 1996. godine je napisao da jedini metak ispaljen u ratu 90-tih godina na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, zapovjednika JRM- a…

Crnogorski političari, nevladine udruge i građani na društvenim mrežama obilježavaju u srijedu tri desetljeća od „herojske i čojske“ smrti admirala JNA Vladimira Barovića, rođenog Crnogorca, koji je 29. rujna 1991. izvršio samoubojstvo nakon što je odbio naredbu vojnog vrha bivše JNA da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

Kako podsjećaju crnogorski mediji, admiral Barović, koji je bio zapovjednik Ratne mornarice JNA za područje Istre, u oproštajnom pismu, je napisao na Visu, gdje se tada nalazilo zapovjedno mjesto bivše Jugoslavenske ratne mornarice, kao glavni razlog za odbijanje naredbe i samoubojstvo naveo je „nerazumnu agresiju JNA na Hrvatsku koja predstavlja djelo suprotno tradicionalnom crnogorskom poimanju časti“.

„Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio”, napisao je.

U povodu Barovićeve smrti glavni tajnik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović istaknuo je da je Barović heroj Crne Gore devedesetih godina i oličenje časti i etike.

Čitaj još:   SARAJEVO: Aerodrom privremeno otvoren, zbog leta... (foto)

„Odbio je služiti zloj politici znajući što mu časnička čast nalaže. Trideset godina kasnije imamo one koji opet hrle u istu destrukciju. Ima Crna Gora dovoljno onih kao što je bio Barović da spriječe remake 90-ih. Slava mu“, naveo je Vujović na Twitteru.

Iz nevladine udruge Centar za građansko obrazovanje (CGO) navode da se danas odaje počast čovjeku koji je pokazao što je “čojstvo” (čovječnost) i ostao svijetla točka u dijelu mračne suvremene povijesti regije. No, kako navode „nažalost, ovaj čovjek i njegov čin su zaboravljeni u crnogorskoj javnosti”.

„Kultura sjećanja je i jedan od stupova održivog mira i suživota na prostoru bivše Jugoslavije, a njen integralni dio su ljudi poput admirala Barovića, tim prije što su tako rijetki”, poručili su iz CGO-a.

Građanska alijansa, nevladina udruga na čiju je inicijativu 2016. tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović posthumno odlikovao admirala Barovića ordenom časti, podsjetila je da crnogorsko institucije gotovo 30 godina nisu procesuirale odgovorne za napad na Dubrovnik, kao ni odgovorne za propuste i loše istrage i sudske postupke za slučajeve ratnih zločina koji su se dogodili u Crnoj Gori.

„Crnoj Gori je potrebno iskreno suočavanje s ratnom prošlošću i svi odgovorni moraju biti procesuirani“, navode iz Građanske alijanse.

Admiral Vladimir Barović sahranjen je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 god. U njegovu čast crnogorski književnik Miomir M. Marković 1996. godine je napisao da “jedini metak ispaljen u ratu 90-tih godina na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, zapovjednika JRM- a”…

Čitaj još:   HAJKO NAŠA, CRNA GORO: Krivokapić bi ukinuo Dan pobjede, kaže da treba slaviti...

izvor analitika.me

Eskobar: OPASNO je dijeliti sve informacije sa novom Vladom CRNE GORE

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Read more

POST KOJI JE OTKRIO ISTINU: Napravimo jak narodni pokret, SPASIMO CRNU GORU!

Ovaj post na Fejsbuku doživio je nepodijeljenu podršku pristalica crnogorske Read more

Je li gladna Crna Gora ili joj prijeti glad?

Poskupljenje energenata svakog drugog utorka ozbiljno zabrinjava građane Crne Gore. Read more

Na popisu ipak ostaju pitanja o jeziku, naciji i vjeri

Odbijen prijedlog grupe nevladinih organizacija da na popisu stanovništva u Read more