IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA SARAJEVA: Preselila na Ahiret Tetka Zilha, pomagala ugroženim i u najtežim vremenima… (foto i video)

U Sarajevu je prestalo da kuca plemenito srce Zilhe Šeta, poznatija kao Tetka Zilha…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 01.10. 2021… 10.07… TUGA SARAJEVA: Preselila na Ahiret Tetka Zilha, pomagala ugroženim i u najtežim vremenima… (foto i video)

Ovu inforamciju za medije potvrdili su iz Narodne kuhinje Stari Grad.

– Nažalost napustila nas je Tetka Zilha- rekli su nam u kratkom telefonskom razgovoru.

Tetka Zilha je radila u Narodnoj kuhinji Stari Grad od 1992. godine, ona je nesebično i često iznad mogućnosti pomagala je ugroženima u vrijeme opsade Sarajeva, ali i za vrijeme pandemije koronavirusa.

Ostat će upamćena kao jedan od simbola grada, a o njenim dobrim djelima govore brojne nagrade za humanost.

U Sarajevu je preselila na Ahiret Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha, koja će definitivno ostati upamćena kao jedan od simbola ovog grada.Tetka Zilha je rođena u Višegradu, a radila je u Narodnoj kuhinji Stari Grad u Sarajevu od 1992. godine, a taj posao je nastavila raditi sve do posljednjih dana svog života. Ova brižna žena je u narodu postala žena koja je hranila gladne i bolesne.

“Sjećam se dobro 27. marta ‘92. godine, emocije su još uvijek prisutne, a pamćenje je svježe. Narodna kuhinja je prvenstveno osnovana za izbjeglice koje su tokom agresije stigle u Sarajevo preko Hreše i Vratnika. Tada još nismo znali šta se dešava, a pogotovo da će rat toliko trajati…

Čitaj još:   TUGA SARAJEVA: Direktorica učinila neočekivan potez, hrabra je i pred kamerama, poslala je ovu PORUKU UEFA ... (foto i video)

Jedna grupa građana, među kojima su bili Mustafa Mujezinović, Ejub Mrkva, Faruk Jažić, Redžad Ćatić…, okupila se i krenula u akciju. Rezultat toga je današnja Narodna kuhinja, koja, nažalost, još uvijek radi. U martu smo imali plin i struju i u velikom kazanu od 200 litara mogli smo napraviti neke obroke, međutim, već 2. maja ništa nismo imali”, kazala je Tetka Zilha prije nekoliko godina u razgovoru za medije.

Kako nezvanično saznajemo, Zilha je hospitalizirana proteklog vikenda, ali za sada nije poznat uzrok smrti.

Tetka Zilha je pomagala ugroženima u najtežim trenucima opsade Sarajeva, ali i u vrijeme pandemije koronavirusa. Dobitnica je brojnih nagrada za humanost i požrtvovanost, a među priznanjima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Narodna kuhinja Stari Grad koju je vodila Zilha Šeta je osnovana u martu 1992. godine s ciljem pomoći najugroženijem stanovništvu Kantonu Sarajevo, trenutno ima više od 1.200 korisnika, za koje uposlenici ove kuhinje svakodnevno spremaju ukusne i tople obroke, trudeći se da oni budu što kvalitetniji i raznovrsniji.

Čitaj još:   TEŠKA NESREĆA: Autobus pun putnika udario u kiosk, više povređenih, među njima DVOJE TEŠKO...

http://iBalkan.net

Mitropolit MIHAILO: Svetosavski EKSTREMISTI provociraju NOVU SREBRENICU I VUKOVAR

Izuzimanje Cetinjskoga manastira iz državnoga vlasništva i nezakoniti upis u Read more