IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

REDŽEP TAJIP ERDOGAN SA NESTRPLJENJEM OČEKUJE: “NAJBOLJI POKLON turskom narodu povodom 100 godina Republike je novi!” (foto i video)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je u petak kako će najbolji poklon turskom narodu povodom stogodišnjice Republike 2023. god biti novi Ustav, po mogućnosti usvojen jednoglasno u parlamentu.

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 02.10. 2021… 00.27… REDŽEP TAJIP ERDOGAN SA NESTRPLJENJEM OČEKUJE:”NAJBOLJI POKLON turskom narodu povodom 100 godina Republike je novi!”

Erdogan se obratio zastupnicima Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) povodom početka nove radne godine turskog parlamenta i tom prilikom je govorio o novom ustavu.

Kazao je kako se nada da će prijedlog prvog ustava u historiji Republike Turske koji će biti uspostavljen direktnom voljom građana uspješno proći kroz turski parlament.

„Najbolji poklon turskom narodu povodom stogodišnjice Republike 2023. godine biće novi Ustav, po mogućnosti usvojen jednoglasno u parlamentu“, kazao je Erdogan.

Dotakao se Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, koji će se također naći pred turskim parlamentom. Erdogan je rekao da je to samo početak dobrih vijesti u našoj Zelenoj razvojnoj revoluciji.

Najavio je transformaciju sistema podrške investiranju u Turskoj u još atraktivniju strukturu koja će uključivati i poticaje u gotovini.

„Kad pogledamo udaljenost koju je naša zemlja prešla u demokratiji i razvoju u posljednjih 19 godina, kada tome dodamo sve izazove kroz koje smo prošli posljednjih 8 godina, pred nama je slika koja obećava. Svaka nova prilika koju imamo i svaki kritični izazov koji uspješno prebrodimo za nas predstavlja napredak koji smo ostvarili na putu do svijetle budućnosti. Kao zemlja i nacija, nadam se da nećemo propustiti novu promjenu u globalnom sistemu i da ćemo doseći nivoe kojima težimo na svakom polju”, rekao je Erdogan.

Čitaj još:   Vic dana Požar u karton sitiju...

Govoreći o ekonomiji, Erdogan je rekao kako su proveli mjere za sve segmente kako bi osigurali opstanak turske ekonomije, nesmetan nastavak proizvodnje i zaštitili radna mjesta.

„Turska kroz makroekonomske politike i strukturne reforme odlučna brojnim koracima inflaciju svesti na jednocifrenu stopu“, poručio je Erodgan.

Erdogan je podsjetio na globalnu ekonomsku krizu 2009. godine, kada se smanjila svjetska ekonomija, pa tako i turska.

“Prošle godine smanjenje globalne ekonomije bilo mnogo ozbiljnije nego 2009. S druge strane, Turska je pokazala uspjeh i zabilježila rast od 1,8 posto. Naravno, ovaj uspjeh nismo postigli samo 2020. godine. Stopa rasta u prvom kvartalu ove godine iznosila je 7,2 posto i 21,7 posto u drugom tromjesečju ove godine. Očekujemo da ćemo 2021. godinu zatvoriti sa rastom od devet posto”, kazao je Erdogan.

Čitaj još:   Epidemiološke mjere koje će važiti za vikend u Srbiji... (foto)

izvor iBalkan.net / agencije AA

VIC DANA: Mujo na partiji pokera… (foto)

Šta se dogodi kad Mujo na partiji pokera s jaranima Read more

Dnevni horoskop za 18. oktobar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more