IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAŠTO NIJE UHAPŠEN Fikret Abdić, iako je raspisana CRVENA POTJERNICA INTERPOL- a… (foto)

OGLASIO SE SUD BiH: Primio je akt INTERPOL-a, kojim se Sud obavještava da je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za Fikretom Abdićem, zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela u toj zemlji…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, subota, 02.10. 2021… 00.27… ZAŠTO NIJE UHAPŠEN Fikret Abdić, iako je raspisana CRVENA POTJERNICA INTERPOL- a… (foto)

“INTERPOL je svojim aktom sugerisao Sudu da je potraživano lice a to je i državljanin Bosne i Hercegovine i, što je pravno relevantno, krivično djelo za koje se lice potražuje je iz 2001. godine. 

Međudržavni ugovor Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju svojih državljana iz 2012. godine ne primjenjuje se na krivična djela iz 2001. godine, a što i sam INTERPOL navodi.

Shodno tome, a na osnovu načela ekonomičnosti, nadležni, dežurni sudija nije naložio privođenje potraživanog lica.

Načelo ekonomičnosti i efikasnosti nalaže opravdan utrošak resursa i vremena, pa u ovom slučaju nije bilo potrebe ni razloga za sudskim postupkom, kao ni za proizvođenjem troškova po osnovu tužbi zbog neopravdanog lišavanja slobode.

Čitaj još:   Prelijepa, Turkinja Damla (Suzana), OČARALA ARENU i samo jednim potezom RAZBJESNELA zvezdaše... (foto)

Izjednačavanje ovog slučaja s drugim eskradicionim predmetima, u nekim medijskim natpisima, netačno je i potpuno pravno neutemeljeno.

Činjenično i pravno različiti predmeti logično dovode je sve i do različitog postupanja Suda, koje je u svakom slučaju podložno kontroli i nadzoru od strane viših žalbenih instanci”, piše u saopćenju Suda BiH.

Kako ističu predsjednik Suda BiH, nema nadležnosti za postupanje u ekstradicionim predmetima, niti je donosilac odluke, niti je bio, niti u skladu sa zakonskim ovlastima trebao biti upoznat s predmetom...

izvor (SB)

Večeras PROTEST ISPRED VLADE u Podgorici:”Sve veća izdaja dobiće zaslužen odgovor…”(video)

U Podgorici će večeras biti održan protest, motivisan subotnjim ‘pozivom’ Read more