IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AJA SOFIJU POSJETILO 3,5 MILIONA LJUDI- IMAM MUSTUER: “Svakog dana dvije- tri osobe ovdje postaju muslimani…” (foto)

Nakon što je 24. jula 2020. godine ponovo otvorena za namaze nakon 86 godina, džamiju Aju Sofiju u Istanbulu je od tog dana posjetilo više od 3,5 miliona ljudi, navodi Agencija Anadolija.

Imam džamije Aja Sofija Ferruh Mustuer je u razgovoru s novinarom Anadolije kazao kako već godinu obnaša dužnost imama, zbog čega je veoma sretan i ponosan.

“Sretan sam što sam imam džamije Aja Sofija. Zahvalan sam Bogu što sam time počašćen”, kazao je Mustuer.

Imam je podijelio informacije o posjetama džamiji.

“Otkako je džamija Aja Sofija ponovo otvorena za namaze, naši građani su pokazali veliki interes i džamiju je do sada posjetilo više od 3,5 miliona ljudi. Naročito je veliki broj posjetilaca petkom, subotom i nedjeljom, kada džamiju dnevno obiđe 30.000 ljudi”, otkriva je Mustuer.

Dodao je kako gosti dolaze iz svih dijelova svijeta.

Svakog dana svjedočimo da dvije-tri osobe ovdje postaju muslimani. Naprimjer, došli su ljudi iz Kanade, očarani ljepotom Aje Sofije odlučili su istraživati o islamu. Potom su došli i kazali: ‘Želimo upravo ovdje prihvatiti islam’. Veliki je broj i parova iz svih dijelova Turske i Evrope koji žele da vjersko vjenčanje obave u Aji Sofiji”, ispričao je Mustuer.

Čitaj još:   Vic dana Mitar i sistematski

Aja Sofija u Istanbulu je 24. jula 2020. godine nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede. Aja Sofija je tog dana za namaze otvorena džuma-namazom.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula 2020. godine poništio odluku nekadašnje Vlade Turske kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

izvor: SB

ISTANBUL: U Aja Sofiji klanjan bajram- namaz nakon 86 godina… (foto i video)

Vjernici su morali poštivati mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, Read more

Erdogan učio Kur'an u Aja Sofiji, poslušajte… (foto)

Na današnjem svečanom otvorenju džamije Aja Sofija u Istanbulu, turski Read more

Imenovana tri imama za Aja Sofiju, pred prvi džuma namaz… (foto i video)

Za Aja Sofiju imenovano je pet mujezina, osoba koje muslimane Read more