IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAMATIĆNA NOĆ ZA SVJETSKE MREŽE: Probijena sigurnost Facebooka, “procurili” podaci milijardu i po korisnika? (foto)

Kako hakeri mogu zloupotrijebiti ove podatke… NOVINARKA NEW YORK TIMESA POTVRDILA SUMNJE: “Radnici Facebooka ne mogu da uđu u zgradu”

NEW YORK: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 04.10. 2021… 19. 37…  DRAMATIĆNA NOĆ ZA SVJETSKE MREŽE: Probijena sigurnost Facebooka, “procurili” podaci milijardu i po korisnika? (foto)

Privatni i lični podaci više od 1,5 milijardi korisnika Facebooka prodaju se na popularnom forumu vezanom za hakiranje, što potencijalno omogućuje kibernetičkim kriminalcima i beskrupuloznim oglašivačima da ciljaju korisnike interneta na globalnoj razini.

Ovo predstavlja najveće i najznačajnije ilegalno skladište Facebook podataka do sada.

Prema prvim informacijama, ovo curenje podataka nije povezano sa istim slučajem iz aprila ove godine kada su kompromitovani podaci više od 500 miliona korisnika FB-a, navedeno je na portalu PrivacyAffairs, koji je spezijalizovan za objavljivanje informacija o zaštiti podataka.

Krajem septembra korisnik poznatog hakerskog foruma objavio je kako posjeduje lične podatke više od 1,5 milijardi korisnika Facebooka. Podaci su trenutno u prodaji na odgovarajućoj platformi foruma, a potencijalni kupci imaju priliku “nabaviti” podatke odjednom ili u manjim količinama.

Jedan potencijalni kupac tvrdi kako je 5.000 dolara cijena za podatke od milion korisnika. Navodno, na ovom forumu se nude podaci koji sadrže ime korisnika, mail, mjesto stanovanja, spol, broj telefona i njegov korisnički ID.

Uzorci koji su predstavljeni na forumu se čini kao autentični, navedeno je na PrivacyAffairsu.

Kako hakeri mogu zloupotrijebiti ove podatke

Hakeri mogu upotrijebiti ove podatke za izvođenje sofisticiranih phishing napada ili napada društvenog inženjeringa.

Čitaj još:   MOSTAR: FEŠTA- Baklje i vatromet za 40. rođendan Red Armyja... (foto i video)

Identificiranje telefonskih brojeva pojedinačnih korisnika omogućuje kibernetičkim kriminalcima slanje lažnih SMS poruka pogođenim korisnicima koji se pretvaraju da su različiti subjekti, poput samog Facebooka ili čak banaka.

Što znači da problem sa Facebookom, Instagramom i WhatsAppom neće biti riješen tako brzo. Sve tri društvene mreže u vlasništvu Marka Zuckerberga ne rade od 17 sati, a novinarka Frenkel otkriva problem s kojim se radnici susreću.

“Upravo sam bila na vezi sa nekim zaposlenikom Facebooka koji mi je rekao kako zaposlenici nisu mogli ući u zgradu ovog jutra kako bi započeli sa procjenom ​​opsega prekida, jer njihove propusnice nisu radile za pristupanje vratima”, otkrila je Frenkel.

Korisnici će tada biti pozvani da kliknu vezu kako bi preuzeli nagradu, ažurirali svoje sigurnosne postavke, promijenili lozinke ili učinili nešto slično.

Nakon što pristupe poveznici, bit će preusmjereni na kloniranu verziju web stranice za koju se počinitelji pretvaraju da je predstavljaju. Zatim, ako korisnik unese svoju stvarnu trenutnu lozinku, kibernetički kriminalci moći će oteti račun na koji se to odnosi.

Čitaj još:   Dalila i Dejan, diskvalifikovani: Kazna za bračni par, biće paprena... (foto i video)

Ovako se Facebook računi, pa čak i prijave za internetsko bankarstvo, prodaju na tzv. tamnom webu (dark web) za samo 10 dolara.

Općenito se ne preporučuje korisnicima Facebooka da postavljaju svoje račune kao potpuno javne.

Slično tome, na Facebooku nikada ne smijete ulaziti u nasumične kvizove, ankete ili igre, osim ako to ne ponudi poznati i provjereni izdavač. Gotovo uvijek su to, nažalost, sheme koje se koriste za rudarenje podataka i njihovo uklanjanje.

izvor agencije aa

Tantalove muke šerifa DRITANA od Bojane ili: ”Neće Ura dat”

Posljednju u nizu neće- dati- Ura momenata je ovaj, vezan Read more

KRIVOKAPIĆ BEZ ODGOVORA: Zašto se njegova kćerka srela sa bivšim šefom tajne službe Bojovićem

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nije odgovorio na pitanja portala Standard, Read more

Mitropolit MIHAILO: Svetosavski EKSTREMISTI provociraju NOVU SREBRENICU I VUKOVAR

Izuzimanje Cetinjskoga manastira iz državnoga vlasništva i nezakoniti upis u Read more