IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PETICIJA ILI INTERPELACIJA: Odlazi li Bratić prije rješenja statusa Krivokapićeve Vlade? (foto, video)

Ministri ujedno eksperti Krivokapićeve Vlade Đorđe Radulović, Vesna Bratić i Aleksandar Stijović trebalo bi da se nađu na dnevnom redu i to povodom pokretanja Interpelacije, odnosno zahtjeva opozicije da se pretrese, ocijeni i izglasa njihov opoziv sa mjesta koje pokrivaju…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivost, vijesti, ponedeljak, 04.10. 2021… 12. 37…  PETICIJA ILI INTERPELACIJA: Odlazi li Bratić prije rješenja statusa Krivokapićeve Vlade? (foto, video)

DPS je prvi podnio prijedlog za interpelaciju i razrješenje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića zbog toga što je “srozao” aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova (MVP) na nivo prizemne propagande uputivši instrukciju našim ambasadama kako da informišu zemlje domaćine o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Polovinom jula, na prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP), koji je podržala opozicija, u Skupštini Crne Gore pokrenuta je Interpelacija o pretresanju politike Vlade u oblasti poljoprivrede u čijem zaključku je prijedlog za razrješenje ministra Aleksandra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi probleme sa kojima se crnogorski poljoprivrednici ove godine suočavaju.

SDP je, takođe, u julu mjesecu predložila Skupštini da pozove Vladu da pojedinačno razmotri sva kadrovska postavljenja u mandatu Bratić i izvijesti parlament o proceduri izbora i razlozima za svako pojedinačno rješenje za rukovodoće pozicije u obrazovnom sistemu u roku od 30 dana od izglasavanja interpelacije.

U interpelaciji se navodi da je Bratić u dosadašnjem mandatu pokazala jasnu namjeru da obrazovni sistem Crne Gore prilagodi jednostranim i isključivo nacionalno-vjerskim stajalištima i željama, koja su u direktnoj suprotnosti sa ustavnim određenjem građanske, multietničke i sekularne države.

Tri interpelacije su još jedan test za Krivokapićevu vladu, ali su u drugom planu u odnosu na najavljenu rekonstrukciju i započete razgovore povodom toga. Makar jedan od tri prijedloga opozicije trebalo bi da se nađe na sljedećem zasijedanju parlamenta, prije svih Vesna Bratić i biće interesantno kako će se prema njima odrediti URA i Demokrate.

Čitaj još:   DIREKTOR BN TV PORUČIO DODIKU: "Tebi su usta i GUZICA ISTO..." (foto i video)

Visoka funkcionerka pokreta URA Božena Jelušić je, i to sve komentarišući Interpelaciju koju je Socijaldemokratska partija SDP uputila Skupštini Crne Gore u kojoj se traži smjena ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i razmatranje kadrovskih postavljenja u njenom mandatu, kazala da je Ministarstvo imalo prečih poslova od smjena i da je opravdano preispitivanje ovakvih rješenja.

Sudeći prema toj izjavi realno je očekivati da URA, kao i u slučaju bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića, podrži prijedlog opozicije i da zeleno svjetlo za razrješenje Bratićke.

Bratićka od nedavno, nakon optužbe na račun Vasilija Laloševića, te podnošenja krivične prijave protov njega, nema podršku ni SNP- a.

“Glavna tema sastanka predsjednika Jokovića i premijera Zdravka Krivokapića bila je smjena gospodina Vasilija Laloševića i više nego tendeciozno obraćanje ministarke Bratić sa netačnim informacijama s tim u vezi. Ono što je sigurno jeste da, nakon ovog čina, Vesna Bratić više nema podršku SNP- a”, poručili su iz partije koja je dio vladajuće većine.

Demokrate se nijesu oglašavale u vezi sa interpelacijom Vesne Bratić, ali je skoro izvjesno da neće podržati taj stav iz više razloga. Ako su pritiskom međunarodne zajednice morali da ostanu makar uzdržani kada je na tapetu bio Leposavić, za Bratićku mogu mirno da glasaju protiv. To bi se dakako uklopilo u novi kurs Demokrata i približavanja stavova i činjenja DF-a.

Čitaj još:   BRAT POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE BERANE U BJEKSTVU: Policajac Stojanović pretukao kolegu u Beogradu, sumnja se da je radio za Šarića... (foto)

U slučajevima Stijovića i Radulovića stvar je malo jasnija, odnosno ne vidi se volja, a nema ni nekih većih zamjerki od strane pokreta URA i Demokrata ali se Radulović “zamjerio” Demokratskom frontu jer nije poništio odluku o protjerivanju bivšeg ambasadora Srbije Vladimira Božovića. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je 28. novembra prošle godine ambadora Božovića personom non grata.

Pomenute interepelacije moguće sačekaju i razrješenje najavljene rekonstrukcije Vlade, te se sve odradi jednim “udarcem”– nova vlada (politička ili prelazna), u kojoj neće biti nijedan od tri aktuelna ministra…

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more