IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBLJANA: VUČIĆU SVE LAĐE POTONULE- „Nema brzog ulaska u EU, nada da Grci neće priznati Kosovo…” (foto)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć poslije sastanka Evropske narodne partije (EPP) u Ljubljani da je slovenački predlog da do 2030. godine sve zemlje Zapadnog Balkana budu dio Evropske unije…

LJUBLJANA: Slovenija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 06.10.2021…08.55…LJUBLJANA: VUČIĆU SVE LAĐE POTONULE- „Nema brzog ulaska u EU, nada da Grci neće priznati Kosovo…” (foto)

Kako je rekao, tu inicijativu slovenačke delegacije podržao je austrijski kancelar Sebastijan Kurz i prijedlog je da to bude dio zvaničnog saopštenja, ali se tome otvoreno protive tri zemlje.

„Mislim da to evropski lideri neće biti spremni da prihvate“, rekao je Aleksandar Vučić i dodao da je njih iznenadilo što to kod ljudi sa Balkana ne izaziva veliko iznenađenje.

Kako je rekao, on nema nikakvih iluzija o brzom ulasku u EU, ali da je važno da Srbija bude na evropskom putu i da ima blisku saradnju sa EU, jer više od 60 posto izvoza ide u EU, te kako i Srbija pripada Evropi.

Istakao je da je to politička odluka, a da misli da Srbija prednjači u integracijama.

Čitaj još:   DRAŠKO BI, DA IDE, DO KRAJA: Javno će osramotiti Dodika usred Banja Luke, postavit će... (foto)

On je kazao da će strance „boljeti glava“ od svađa predstavnika iz regiona, da nema prevelika očekivanja, ali da očekuje pozitivnu poruku EU za Zapadni Balkan.

Vučić je ocijenio da su građani Srbije bili u pravu što žele da održavaju veze i sa zemljama van EU, poput Kine i Rusije, jer i EU ima veliku ekonomsku razmjenu sa Kinom, a sada, kako je rekao, „mole Putina da im da gas da prežive“.

Upitan o tome kakve poruke očekuje od nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Macrona po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je rekao da očekuje da ih smjeste negdje i da razgovaraju, a da će se on interesovati za energetiku, jer oni samo mogu da poruče da treba ostati na putu dijaloga.

Na pitanje o sastanku sa predstavnicima Grčke, Vučić je rekao da se nada da će potvrditi stav o tome da ne priznaju nezavisnost Kosova i da će spolja ići pritisak ka pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo da to učine.

Čitaj još:   SRBIJA U VELIKOM PROBLEMU: Dokazi se gomilaju, Vučić se zakopava sve dublje, a sve se više šuška i o ulozi Rusije... (foto, video)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more