IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS U LJUBLJANI VLADAO JE HAOS: Žestok okršaj policije i protivnika mjera na ulicama, upotrijebljeni vodeni topovi… (foto, video)

Traju demonstracije u glavnom slovenskom gradu koji se u kasnim poslijepodnevnim satima pretvorio u nerede i pravi haos…

LJUBLJANA: Slovenija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 06.10.2021…00.25… UŽAS U LJUBLJANI VLADAO JE HAOS: Žestok okršaj policije i protivnika mjera na ulicama, upotrijebljeni vodeni topovi… (foto, video)

U Sloveniji se nastavljaju nemiri zbog epidemioloških mjera. Policija je u utorak poslijepodne opet morala upotrijebiti vodene topove kako bi otjerala demonstrante koji su pokušali zauzeti ulice Ljubljane.

Demonstracije su počele oko 15 sati na Trgu republike, a građani negoduju protiv vladinih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Uvodni govor, javlja 24ur, održao je predsjednik stranke Resni.ca (Istina, nap.prev.) koji je preko razglasa pozvao na ulice sve koji se “bore za slobodu”.

Demonstracije su kasnile oko sat vremena, a organizatori su ustvrdili da je to zato što je policija zaustavila 30-ak autobusa sa učesnicima, što su iz policije opovrgnuli.

Poznati reper Zlatko bio je među onima koji su pozivali građane da se pridruže demonstracijama. Demonstranti su vikali “lopovi, lopovi”, te su u jednom trenutku zaustavili automobil strane delegacije koji se morao vratiti unazad.

Policija je tada prvi puta reagirala, uhapsili su repera Zlatka, a za to vrijeme masa je na njih bacala jaja. Kako se sukob nije smirivao policija je morala upotrijebiti suzavac i vodeni top.

Čitaj još:   Danas je Međunarodni dan 8. Mart... redakcija portala ibalkan.net čestita DAN ŽENA I MAJKI...

Policija je potom raspustila skup, no demonstranti se nisu dali nego su krenuli nazad prema Slovenskoj ulici, gdje je opet bačen suzavac. Uzmaknuli su prema Aškerčevoj ulici i blokirali saobraćaj te krenuli prema parku Tivoli.

Uži centar Ljubljane ograđen je metalnim ogradama, naročito u dijelu ispred Trga republike, ispred parlamenta i ispred predsjedničke palače, kao i na Prešernovom trgu i ispred hotela InterContinental.

Trenutno je, javljaju reporteri 24ur, najgore stanje na Celovškoj cesti, gdje se demonstranti nisu micali na zapovijed policije pa je opet upotrijebljen vodeni top. Blokirali su i promet ispred Hotela Lev. Policija je na demonstrante poslala i konjicu. Na vodeni top demonstranti bacaju baklje, javljaju ljubljanski mediji.

Suzavac je razbio prozor redakcije N1 Televizije u Ljubljani. Kako je na Twitteru objavila njihova urednica Katja Šeruga, prijenos uživo odmah je prekinut, no nadaju se da će se zrak brzo raščistiti. Brojne redakcije javljaju kako su im se novinari nadisali suzavca koji obavija centar grada.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ PORUČIO: Ako se ne odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru, biću na CETINJU 5. septembra (video)

Oko 19 sati i 40 minuta policija je, u pokušaju da suzbije prosvjed, bacila suzavac i na Prešernovom trgu u centru grada.

izvor agencije

Tantalove muke šerifa DRITANA od Bojane ili: ”Neće Ura dat”

Posljednju u nizu neće- dati- Ura momenata je ovaj, vezan Read more

KRIVOKAPIĆ BEZ ODGOVORA: Zašto se njegova kćerka srela sa bivšim šefom tajne službe Bojovićem

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nije odgovorio na pitanja portala Standard, Read more

Mitropolit MIHAILO: Svetosavski EKSTREMISTI provociraju NOVU SREBRENICU I VUKOVAR

Izuzimanje Cetinjskoga manastira iz državnoga vlasništva i nezakoniti upis u Read more