IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVIDENTNO: Tramp, Merkel, Kurc, Babiš… Vučićevi prijatelji padaju K'O KRUŠKE… (foto)

Počelo je sa Donaldom Trampom, nastavilo se sa Angelom Merkel, a danas još dva međunarodna “prijatelja” Aleksandra Vučića napuštaju kormilo države- Sebastijan Kurc i Andrej Babiš, ispostavlja se da koga naprednjački lider proglasi svojim prijateljem uskoro mu sledi politički kraj, jasno je i to kakav uticaj na prijatelje ima Vučić…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 10.10.2021… 00.35…   EVIDENTNO: Tramp, Merkel, Kurc, Babiš… Vučićevi prijatelji padaju K'O KRUŠKE… (foto)

Javnost odlično pamti hvalospeve Vučića, koje je upućivao preko svojih tabloida na račun Donalda Trampa, 2016. godine: “Trampe, Srbine”, “Tramp nam vraća Kosovo”…

Međutim, Tramp ne samo da nam nije vratio Kosovo, nego je i potvrdio kosovsku nezavisnost, uz sve asistenciju Vučića, koji je pohrlio u Vašington, kako bi doprineo kampanji Trampa. Čak je i s ponosom pristao da se jezero Gazivode preimenuje u “Trampovo jezero”.

U međuvremenu, naprednjački lider se hvalio kako Tramp izuzetno cijeni, te da nikom nije ukazana takva čast kao njemu prilikom međusobnog susreta…

Proveo sam više od 15 minuta sa Trampom u kabinetu, razgovarali smo o odnosima Srbije i Amerike, pozvao sam ga da dođe u Srbiju- rekao i ponosni Vučić, nakon potpisivanja Sporazuma iz Vašingtona, uz pohvalu da je dobio ključeve Bijele kuće i penkalo.

Tačno dva mjeseca nakon Vučićevog poklonjenja u Vašingtonu i sedenja na hoklici pred svojim prijateljem, Tramp je izgubio trku za drugi mandat u Bijeloj kući. Vučić se, naravno, brzopotezno odrekao Trampa, rekavši kako je, suštinski, imao dva susreta od po minut sa njim, te da ima daleko bolje odnose sa Džoom Bajdenom.

Vučić svoju ljubav i simpatije prema odlazećoj njemačkoj kancelarki da ne skriva od javnosti. Ona je njegov mentor, savjetnik, idol, podrška…

On je, prosto, opsednut Merkelovom, jer zna da mu je glavni oslonac u Evropi za politiku stabilokratije i stavljanja tačke na kosovsko pitanje. Sjećamo se Vučićeve izjave da kad je god u problemu on pozove Merkelovu da je pita za savjet.

Hvalio se, takođe, kako mu je kancelarka rekla kako može da je pozove u bilo koje doba, a šniclu koju mu je ponudila na jednom od susreta je odbio kako bi imao više vremena da priča sa njom…

Čitaj još:   SREBRENICA: OVO JE POP, koji je predvodio kolonu i pjevao četničke pjesme... (video)

Uprkos tome što je Merkelova odavno najavila da se povlači i to sa mjesta lidera Hrišćansko- demokratske unije (CDU), samim tim s mjesta kancelara, Vučić je ostao vijeran njenoj partiji.

Vučić je računao da u CDU ostali mnogi kadrovi Merkelove, poput Dejvida Mekalistera, koji kao nekadašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, posmatrao izbore 2016. godine i iz samog štaba SNS utvrdio da su protekli u demokratskoj atmosferi, uprkos brojnim grubim nepravilnostima.

Naravno, Vučić je opet promašio u procijeni, jer je na nedavno održanim izborima pobijedio SDP, Olafa Šolca, direktnog protivnika CDU Angele Merkel, odnosno, Armina Lašeta, njenog naslednika.

Naprednjački lider posebno hvali i prijateljstvom sa Sebastijanom Kurcom, austrijskim kancelarom, kojeg je nadevno odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti, za zasluge u unapređenju odnosa sa Srbijom kao i cijelim regionom Zapadnog Balkana.

Vučić je poručio svom austrijskom prijatelju, koji priznaje nezavisnost Kosova, da se u našem gradu osjeća kao kod svoje kuće.

Dragom prijatelju, Sebastijanu Kurcu, pokazao i ponos Beograda i poželio mu da se u našem gradu osjeća kao kod svoje kuće.Odnosi naše dvije zemlje nikada nisu bili bolji, a velika zasluga za to pripada našem prijatelju Sebastianu- napisao je prvi naprednjak.

Kurc koji je izjavio da je Austrija priznala Kosovo i da taj stav neće menjati, dobio je orden od prijatelja mu Vučića, kojem su usta puna zaklinjanja u Kosovo.

– Dragi prijatelju, danas imam izuzetnu čast i posebno zadovoljstvo da vam kao osvjedočenom prijatelju uručim najveće državno odlikovanje, zbog tog učvršćivanja i razvijanja saradnje Srbije i Republike Austrije. Od danas je Srbija vaša druga kuća- rekao je Vučić.

Nije prošlo mnogo, a Kurc je podnio ostavku zbog sumnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci koju vodi, objavili su tužioci…

Još jedan Vučićev prijatelj kome je poklonio 100.000 Fajzerovih vakcina, češki premijer Andrej Babiš, bio je predmet “Pandorinih papira”. Babiš je, inače, milijarder koji je 2017. god dospio na mesto premijera, obećavajući biračima da će boriti protiv korupcije.

Čitaj još:   LEGENDARNI IGRAČ REAL MADRIDA I MILANA PREŠAO NA ISLAM: "Hvala mojoj voljenoj, koja me je upoznala i naučila sve o islamu!" (foto, video)

Novinarska istraga je zaključila da je Babiš 2009. godine ubrizgao oko 19 miliona eura u ogranak jedne naftne kompanije kako bi kupio vilu sa dva bazena i bioskopom na francuskoj rivijeri, u blizini Kana. 

Interersantno, iznenadni dolazak ministra spoljnih poslova Češke Tomaša Petričeka, krajem marta ove godine, samo dva dana posle smrti milijardera i vlasnika Telenora Petera Kelnera, ponovo je pokrenula priče o privatnim interesima evropskih zvaničnika u Srbiji. Nekoliko mjeseci pre Petričekove posjete, Srbiju je, takođe iznenada, posjetio i Andrej Babiš, kolega je sve i po milijardama pokojnog Kelnera. Njegov dolazak se poklopio sa odlukom o zajedničkom preotimanju tržišnog udela SBB-u od strane Telekoma i Telenora.

Konačno, danas je stigla vijest da je Babiš priznao pobjedu i to opozicionih konzervativaca, demohrišćana i liberala iz koalicije Zajedno na izborima u petak i danas i čestitao njenom lideru Petru Fijali. Ovim je Vučić izugubio još jednog prijatelja na međunarodnoj sceni…

izvor Direktno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more