IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRATKA VLADAVINA MOĆNOG ČOVJEKA: Mlad, uspješan, umiješan u skandale– ko je Kurc? (foto i video)

Najmlađi austrijski kancelar u istoriji i najpopularniji političar Sebastijan Kurc, koji se uživo obratio naciji podnoseći ostavku, doživio je drugi poraz…

BEč: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 10.10.2021… 00.35…  KRATKA VLADAVINA MOĆNOG ČOVJEKA: Mlad, uspješan, umiješan u skandale– ko je Kurc? (foto i video)

Prvi put Sebastijan Kurc kad ga je parlament u maju 2019. razrešio dužnosti poslije skandala sa ekstremnom desnicom sada je ovaj austrijski vunderkid bio prinuđen da zbog skandala o korupciji sam podnese ostavku…

„Moja zemlja mi je važnija od mene samog. Sada su potrebni stabilni uslovi. Stoga bih želeo da napravim prostor za rešavanje zastoja” rekao je večeras Kurc na konferenciji za novinare.

Ovaj 35- godišnjak postao je lider Narodne partije Austrije (OVP) u maju 2017. godine, a već kasnije iste godine doveo je stranku do izborne pobjede, čime je postao jedan od najmlađih demokratski izabranih šefova vlade na svijetu.

Kurc je tada imao 31 godinu.

Potiče iz prosječne austrijske porodice, njegova majka je učiteljica, otac tehničar u Filipsu, a odrastao je u 12. bečkom okrugu, gdje i danas živi.

Poslije mature i odsluženja vojnog roka, upisao je pravo, koje nije završio zbog političkih obaveza. Imao je teškoće na startu svog političkog puta. Kada je, još kao đak, pokušao da pristupi omladini Narodne partije Austrije, savjetovano mu je da to ne čini jer navodno nije za politiku.

Međutim, uporan, kakav jeste, ušao je u politiku i veoma brzo preuzeo mijesto šefa omladine OVP, a 2011. ga je, sa svega 25 godina, u vladine strukture uveo tadašnji vicekancelar i šef OVP Mihael Špindeleger, postavivši ga na mijesto državnog sekretara za integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Čitaj još:   Specijalne jedinice ROSU: Bio je to oružani otpor, evo šta je sve zaplijenjeno…

Špindeleger je Kurca nakon izbora 2013god. čak i doveo na mesto ministra spoljnih poslova, uz zadržavanje resora integracije.

On je tada bio najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Austrije sa svega 27 godina.

Kada je stupio na dužnost šefa diplomatije, mnogi domaći i strani mediji su se podsmjevali zbog njegove mladosti, tvrdeći da on nema iskustvo za takvu funkciju.

Međutim, ubrzo se dokazao na međunarodnom planu. Poznat je po svojoj imigracionoj i socijalnoj politici i smatrao se licem tradicionalnog konzervativnog pokreta u Austriji, ali i Evropi.

U izbegličkoj krizi pokazao se kao veoma tvrd političar, koji je znao šta želi i uspio da nametne svoje viđenje, dok je ostatak Evrope podržavao politiku dobrodošlice njemačke vlade.  Odigrao je ključnu ulogu u zatvaranju rute Zapadnog Balkana blokirajući priliv izbjeglica u Evropu.

U zemlji, kako bi sprečio islamsku radikalizaciju, Kurc je nametnuo reformu zakona o islamu, koji postoji još od doba monarhije, a izmjene su donijele i onemogućavanje finansiranja islamskih udruženja iz inostranstva.

Ubrzo je, zbog svoje dosledne, jasne politike postao najpopularniji političar u zemlji, pretekavši tako i predsjednika Austrije.

Svoj prvi mandat kao kancelar služio je od decembra 2017. do maja 2019., da bi potom bio smijenjen nakon skandala sa aferom „Ibica“ u koji su bili uključeni njegovi koalicioni partneri iz Partije slobode.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podnio je danas ostavku nakon što je bio izložen pritisku zbog umješanosti u korupcijski skandal.

Optužbe se odnose na period između 2016. i 2018. godine, za kada postoje sumnje da su sredstva Ministarstva finansija korišćena da se manipulisalo istraživanjima javnog mnjenja u korist Narodne partije.

Čitaj još:   Turska počinje proizvodnju vakcine protiv koronavirusa, odlučili su se za... (foto i video)

Kurc, njegovih devet saradnika, kao tri organizacije nalaze se pod istragom Tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala zbog sumnje da je novac iz državne kase korišćen za istraživanja koja austrijskog kancelara pokazuju u ljepšem svijetlu.

Kurc je optužbe koje su izrečene protiv njega nazvao „neutemeljenima“…

Izvor agencije

VIC DANA: Mujo na partiji pokera… (foto)

Šta se dogodi kad Mujo na partiji pokera s jaranima Read more

Dnevni horoskop za 18. oktobar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more