IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN i URA NA RASKRŠĆU: Izbori, priklanjanje Mandiću ili nešto nezamislivo…

Ako je suditi po ishodu prošlonedeljnih razgovora predstavnika paramentarne većine kod premijera Zdravka Krivokapića, povodom njegovog predloga o rekonstrukciji Vlade koja bi imala 16 resora i tri potpredsjednička mjesta, opcija koja ima najveću vjerovatnoću da se dogodi u ovom trenutku su prijevremeni izbori.

“Čini mi se da se ne vidi izlaz iz ove situacije”, rekao je drugi čovjek DF-a i lider DNP Milan Knežević nakon pregovora u kojima je jedino URA insistirala da Vlada pošto-poto mora ostati nestranačka.

Štaviše, URA je zatražila analizu rada Vlade i Ministarstava zbog čega u nedelju, 10. oktobra, nije došlo do druge runde pregovora na kojima je trebala da se utvrdi konačna struktura Krivokapićevog predloga, a lider DF-a Andrija Mandić je, pri tom, jasno stavio do znanja šta će se desiti u slučaju da dogovora ne bude.

„Jedan je put rekonstrukcija Vlade za koju se, u ovom trenutku, zalaže najveći broj poslanika. Drugi put je izbog nove Vlade, a ako se ne postigne nijedan od tih dogovora, odnosno ciljeva koje smo postavili, onda će na kraju sigurno uslijediti treći put da ćemo morati da pitamo narod kako će se raditi dalje“, kazao je Mandić za TV Adria dan uoči pregovora kod Krivokapića, a isto je ponovio i sjutradan.

“Krivokapić je dao predlog da je njemu prihvatljivo što god se dogovori parlamentarna većina. Dogovor u ovom trenutku nije prihvatljiv GP URA. Ako ne bude dogovora tu je narod koji će dati sud”, kazao je Mandić nakon sastanka.

Blefira li DF ili URA?

Međutim, čini se da u URI smatraju da DF blefira po pitanju prijevremenih izbora, s obzirom da je potpredsjednik ove partije Miloš Konatar poprilično nonšalantno izjavio da “ako ne bude dogovora o rekonstrukciji Vlade, ova Vlada nastavlja da funkcioniše do momenta dok joj se ne izglasa povjerenje”.

Čitaj još:   DRITAN ĆUTI O TAJNIM SASTANCIMA U BEOGRADU: Rado bi da se zaboravi vila ”BOKELJKA”...

Istina je da u ovom trenutku nikome u vladajućoj većini (pa ni u opoziciji) nije u interesu da do izbora dođe, ali ako iko ne želi da izađe na birališta, pogotovo nakon svega onoga što se desilo na Cetinju 5. septembra, onda je to definitivno URA.

Stoga će prije biti da ovaj “tvrdi stav” o nestranačkoj Vladi URA koristi kao kartu u očiglednoj borbi unutar vladajuće koalicije za što bolje pozicioniranje za, po mogućnosti, redovne izbore 2024.godine.

Osim toga, ne treba isključiti ni sujetu kao jedan od važnih motiva. Demokrate i DF su svojim, u tajnosti dogovrenim, sporazumom o rekonstrukciji Vlade majstorski izradile Dritana Abazovića i učinile da izgleda kao politički pacer, pa ne treba biti začuđen ukoliko potpredsjednik Vlade sada pokušava da im se malo osveti zbog toga.

Može li izigrani Abazović izigrati DF i DCG?

No, tu se sada javlja i mogućnost da Abazović izigra svoje partnere u vlasti manje vjerovatnim, ali nikako nemogućim, okretanjem ka opoziciji.

Naime, prema nezvaničnim saznanjima Standarda iz više izvora u Demokratskoj partiji socijalista, ova stranka ozbiljno razmatra mogućnost da ponudi URI da napravi manjinsku Vladu kako bi se po svaku cijenu spriječio ulazak Fronta, a time neposredno i Aleksandra Vučića, u izvršnu vlast.

Ukoliko bi, iako je manje vjerovatno ali ne i nemoguće (u politici ništa nije nemoguće), ovaj prijedlog bio zvanično formalizovan glavna prepreka u njegovom prihvatanju za URU i Abazovića bio bi pronalaženje adekvatnog objašnjenja za takav potez svom biračkom tijelu čiji je glavni motiv glasanja na prošlogodišnjim izborima 30. avgusta bio upravo smjena DPS-a.

Čitaj još:   Kuknjava za DRITANOM Abazovićem...

Zato bi DPS, ukoliko zaista žele da spriječe ulazak Fronta u Vladu, morao sa URA-om i ostalim opozicionim partijama da napravi svojevrsni politički “paket aranžman” gdje bi podrška manjinskoj Vladi bila jedna od tačaka dogovora.

Kako god da bude, jasno je da su URA i Abazović na raskršću gdje izbor puta nosi ozbiljne, pa čak i politički sudbonosne posledice.

Ovo ne bi bilo toliko bitno u normalnim uslovima, ali se na raskršću nalaze i država i građani, na kojem izbor puta, kako je to objasnio Robert Johnson, nije nimalo jednostavna i naivna stvar.

Autor:V. Karadžić

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more