IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“PAO” SA 15 KILA HEROINA: Švercer drogom iz BiH, uhapšen na lokacijama u…

Kako je jutros saopćilo Tužilaštvo BiH, ove aktivnosti su provedene u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke…

SPLIT:Regija, Crna Hronika, vijesti, subota,16.10.2021…10: 55…”PAO” SA 15 KILA HEROINA: Švercer drogom iz BiH, uhapšen na lokacijama u…

Na lokacijama u Dalmaciji i Istri, zaplijenjena je količina od oko 15 kilograma opojne droge heroin i kilogram amfetamina, koja ne ilegalnom narko- tržištu dostiže cijenu od više od pola miliona KM. Zaplijenjena je i veća količina eura.

Kako je jutros saopćilo Tužilaštvo BiH, ove aktivnosti su provedene u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke, vodi Tužilaštvo BiH protiv osoba koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teških opojnih droga (heroin), te pranje novca i ulaganje u kupnje vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

Provedene aktivnosti nastavak su rada predmet međunarodne suradnje protiv osumnjičenog državljanina Bosne i Hercegovine, koji je pod istragom duži vremenski period, a osumnjičen je da je u više navrata počinio krijumčarenje većih količina opojne droge heroin iz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU.

Čitaj još:   KAD VUČIĆ SLAVI MORA DA SVIRA: U Beograd stižu autobusi i TRUBAČI

Lišen slobode 13. oktobra na području Hrvatske, gdje je zadokumentirano počinjenje krivičnog djela, a na području BiH izvršen je pretres osobe blisko povezane sa osumnjičenim- navode iz Tužilaštva.

Dalje navode da se u okviru finansijske istrage vrše pretresi i evidentiranje toekova novca, za koji se sumnja da je korišten za kupovinu više vikendica i nekretnina na području BiH i susjednih zemalja.

– Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija Republike Hrvatske i SR Njemačke, sa ciljem razbijanja lanca krijumčarenja velikih količina teških opojnih droga – navode iz Tužilaštva BiH, te dodaju da u interesu istrage više detalja ne mogu saopćiti.

Hrvatska policija ranije je izvijestila da je na istarskom području prekinula krijumčarski kanal heroina iz Bosne i Hercegovine i uhapsila 11 osoba.

izvor Faktor.ba