IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“STIŽE HLADNA FRONTA…”: Meteorolog najavio nove vremenske prilike, snijeg počinje padati u… (foto)

Vremenska prognoza za naredne dane, ponovo ćemo dobiti oblake i padavine, i to u…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, vijesti, srijeda, 20.10.2021…09: 55… “STIŽE HLADNA FRONTA…”: Meteorolog najavio nove vremenske prilike, snijeg počinje padati u… (foto)

Nakon jednog od najtoplijih ljeta u znanoj historiji naše regije u kojem smo na vrhuncima toplotnih valova često priželjkivali svježije dane, nismo ni slutili da će prava, prva konkretna, širokopojasna kiša nakon maja mjeseca stići u našu zemlju i napojiti žednu zemlju tek u oktobru.

Iako djeluje da je dosadašnji dio oktobra 2021. subjektivno hladniji od prosjeka, prvih 5 dana i dalje na mjesečnoj bazi ga čuvaju od statistike hladnijeg, i većinom je u rangu prosječnog u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010.

Međutim, period od 06. do 16.10. pripada hladnijem vremenu od prosjeka, u pojedinim danima i znatnije, poručio je u analizi meteorolog Nove BH Nedim Sladić.

Ako pogledamo vremensku prognozu za naredne dane, ponovo ćemo dobiti oblake i padavine, i to u četvrtak, najprije u Hercegovini i zapadnoj Bosni koji će dovlačiti jugo i jugozapadnjak, a u petak hladna fronta sa sjeverozapada premjestit će se preko naše zemlje donoseći kišu i osjetniji pad temperature, koji bi bio znatno osjetniji u subotu kada bi na planinama centralne Bosne ponovo bilo i snijega.

Čitaj još:   POZDRAV LJETU: Danas oblačno sa kišom narednih nekoliko dana nas očekuje... (foto)

No, upravo ona će donijeti postepeno smirivanje vremena, najprije na sjeverozapadu Bosne usljed jačanja zračnog pritiska, a do večeri i u ostatak zemlje, navodi Sladić…

U srijedu, 20.10.2021., pretežno oblačno u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne malo do umjereno oblačno vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 22°C.

U četvrtak, 21.10.2021., u Bosni i Hercegovini se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu i pljuskove. Jače padavine tokom noći na subotu. Vjetar slab većinom južnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C.

U petak, 21.10.2021., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Na vrhovima planina će padati i snijeg. U poslijepodnevnim satima postepeno slabljenje i prestanak padavina. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje od 14 do 18°C.

Čitaj još:   POTOP- DRAMATIČNE PADAVINE: Nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, vrijeme u narednih nekoliko dana... (foto)

http://iBalkan.net

DANAS PADA SLABA KIŠA: Vrijeme u narednih nekoliko dana…

DANAS U jutaranjim satima i prijepodne sa slabom kišom, ponegdje Read more