IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIHAILO: Nećemo NESTATI jer je PRAVDA na našoj strani…

Nije doveden u pitanje opstanak naše crkve. Crkva je Božja tvorevina i lađa spasenja. Ne počiva na novcu nego na ljubavi i nebeskoj sili. A Bog i pravda su na našoj strani, inače ne bismo danas svjedočili dvadeset šestorici sveštenika, đakona i ipođakona i četvorici vladika Crnogorske crkve, dan i noć na usluzi vjerujućim– kaže u razgovoru za Pobjedu mitropolit CPC Mihailo. Ističe da se politika diskriminacije države prema CPC radikalizuje.

POBJEDA: Crnogorska pravoslavna crkva obilježava 28 godina od obnove, a ne može služiti liturgiju u Cetinjskom manastiru niti obilježiti ovaj jubilej. U kakvom stanju CPC dočekuje ovaj veliki praznik?

MITROPOLIT MIHAILO: Naša Crkva obilježava 28 godina od njene obnove, na dan kad se obilježavaju Sveti apostol Luka i Sveti Petar Cetinjski. Tih 28 godina su za Crnogorsku pravoslavnu crkvu bile godine velikih iskušenja. Bila je diskriminisana pa i progonjena.

Od prošle godine, nakon smjene bivše vlasti, svjedočimo da se politika diskriminacije radikalizuje. Vlada je, kao i srpska iz Beograda, crkve i vjerske zajednice podijelila na tradicionalne i novoosnovane.

U tradicionalne je uvrstila Srpsku crkvu, a našu u novoosnovanu. Podrazumijeva se da će sva crkvena imovina, inače već prepisana na Srbiju, biti Srpskoj crkvi na raspolaganje. Skoro su objavljeni i iznosi koje Vlada dodjeljuje crkvama i vjerskim zajednicama, koji su upravo zbog naše crkve mizerni.

Ali nije objavljeno da Srpsku crkvu finansira Srbija milionskim iznosima, a milionske ubira iz Manastira Ostroga i od nezakonite prodaje državnoga zemljišta na Primorju. U isto vrijeme, vrlo su brojni i primjeri devastacije vjerskih objekata bez dozvole državnih institucija. Reinterpretiraju materijalne dokaze i svjedoke naše istorije na način koji negira sve crnogorsko. No, Bog je veliki a pravda dostižna. Daće Bog i nama mahove. Povratićemo naše crkve i manastire u državno vlasništvo i domicilni status našoj autokefalnoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, kao što je i bila do 1918. godine.

Čitaj još:   MITROPOLIT MIHAILO: Svi građani CRNE GORE da stanu uz CPC... (foto)

POBJEDA: Sa ovakvom vlašću koja diskriminiše sve osim Crkve Srbije, da li je opstanak CPC doveden u pitanje?

MITROPOLIT MIHAILO: Nije doveden u pitanje opstanak naše crkve. Crkva je Božja tvorevina i lađa spasenja. Ne počiva na novcu nego na ljubavi i nebeskoj sili. A Bog i pravda su na našoj strani, inače ne bismo danas svjedočili dvadeset šestorici sveštenika, đakona i ipođakona i četvorici vladika Crnogorske crkve, dan i noć na usluzi vjerujućim.

POBJEDA: Da li su Crnogorci svjesni da bez Crnogorske crkve nema Crne Gore ni njih kao Crnogoraca?

MITROPOLIT MIHAILO: Svjesni su, jer ispitivanje javnoga mnjenja pokazuje da Crnogorska crkva ima javnu podršku od oko 30 odsto, a Srpska od 45 odsto, i to u situaciji kad naša crkva ne raspolaže nijednim manastirom, skoro nijednom crkvom i sa donedavnom mjesečnom novčanom potporom od bijednih 4.200 eura. Tako visoka podrška javnosti upravo potvrđuje da su svjesni smisla i značaja naše crkve za crnogorsku državu i narod.

Završiću komentar pitanjem: kad bi naša crkva bila u posjedu samo dva manastira: Ostroga i Cetinjskoga manastira i bila finansirana milionskim iznosima, što mislite, i vi i vaši čitaoci, kolika bi joj bila podrška javnosti? A što mislite, kad bi kao domicilna, raspolagala sa svim crkvama i manastirima i sa 12 kvadratnih kilometara zemljišta, kolika bi joj bila podrška a kolika Srpskoj? E, tu je problem i za Vladu i Srbiju kojega ne može riješiti sem pravedno. A već sam u prethodnom pitanju kazao, očitujući broj naših svještenoslužitelja, da su očigledno Bog i pravda na našoj strani.

Čitaj još:   PRIČA O Mističnom plesu dreviša: 745 godina od smrti Dželaludina Rumija...

izvor: pobjeda.me

Mitropolit MIHAILO: Svetosavski EKSTREMISTI provociraju NOVU SREBRENICU I VUKOVAR

Izuzimanje Cetinjskoga manastira iz državnoga vlasništva i nezakoniti upis u Read more

MITROPOLIT MIHAILO: Svi građani CRNE GORE da stanu uz CPC… (foto)

Glasom miroljubivosti ne prihvatiti ustoličenje u Cetinjskom manastiru... CETINJE: Crna Read more

Mitropolit Mihajilo: Amfilohije je skrivao ratne zločince u Ostrogu… (foto)

Govoreći o dešavanjima u Srebrenici, Mihailo je kazao da je Read more