IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PARALIZA I TEŠKA NOĆ NA POPLAVLJENIM PODRUČIMA: Mnogi bez struje, opasnost od klizišta… (foto, video)

Pojedini dijelovi Bosne i Hercegovine u potpunosti su paralizirani nakon što su zemlju pogodile obilne padavine koje su prouzrokovale poplave, klizišta, te probleme sa strujom i vodosnabdijevanjem…

SARAJEVO:BiH, Crna Hronika, vijesti, subota, 06.11.2021…00: 56… PARALIZA I TEŠKA NOĆ NA POPLAVLJENIM PODRUČIMA: Mnogi bez struje, opasnost od klizišta… (foto, video)

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine najteže je pogođena Općina Ilidža, te dijelovi Općine Novi Grad i okolna naselja koja, osim što su pogođena poplavama, imaju problema i sa snabdijevanjem strujom.

Trafostanice koje ovu općinu snabdijevaju strujom su potopljene, a iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine još uvijek nemaju informaciju kada bi te trafostanice mogle biti u funkciji.

Najteže je danas bilo u Otesu, Butmiru, te naseljima Reljevo, Rajlovac i Doglodi. Trenutno traje evakuacija građana i sve raspoložive jedinice su na terenu.

Usljed poplava na području Istočne Ilidže oštećeno je 150 kuća i imanja, a na državnoj imovini pričinjena je šteta koja je procijenjena na više od milion KM, izjavio je načelnik opštine Marinko Božović.

Kritično je danas bilo i u Kijevu, na području općine Trnovo gdje su mještani od utapanja spasili petogodišnjeg dječaka. Pred stanovnicima je neizvjesna noć.

Čitaj još:   RIM- Oglasila se Lana Pudar: Za rođendan najboljoj mami u Evropi... (foto, video)

Zbog izlijevanja Željeznice, pripadnici Žandamerije Policijske uprave Istočno Sarajevo su, prema posljednjim informacijama, evakuisali devet osoba. Vanredno stanje proglašeno je na području općina Trnovo, Pale i Istočna Ilidža.

Jaka kiša koja je padala posljednja 24 sata prouzrokovala je porast vodostaja rijeke Bosne u Zenici, a sada prijeti izlijevanjem iz korita. Na pojedinim dijelovima voda je već došla do šetališta.

Mirno neće spavati ni stanovnici Kaknja i Visokog. U mjestu Doboj pored Kaknja usljed poplava voda je već došla do kuća, a u Visokom je poplavljen veći dio saobraćajnica odakle su pripadnici GSS Visoko i JKP “Visoko” iz vodene stihije izvukli jedno vozilo.

U mjestu Čekrečije kod Visokog došlo je od izljevanja rijeke Bosne zbog čega je obustavljen saobraćaj starim putem u oba pravca između Sarajeva i Visokog. Saobraćaj će se do povlačenja vode sa ceste odvijati samo autoputem.

Kritično je i u Konjicu, gdje su pojedina sela odsječena usljed uništenog puta, a nekim kućama čak prijeti i pokretanje klizišta.

Mještani sela Hotovlje još sinoć su očekujući ovakav razvoj situacije napustili domove, te noć proveli u lokalnoj džamiji.

I u Jablanici su se pokrenula klizišta a u Dragan selu je zatrpalo i nekoliko automobila.

Čitaj još:   GRIP U CRNOJ GORI: Odnio dva dječija života, umro i dječak iz Ulcinja...

izvor iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more