IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: Povucite odluku, u suprotnom slijede PROTESTI i ŠTRAJK

Dekan FCJK prof. dr Adnan Čirgić obratio se pismom ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću pozivajući ga da povuče raniju odluku Uprave za katastar i državnu imovinu. U suprotnom će, kako kaže, iskoristiti pravo na protest i štrajk.

Prenosimo ga integralno.

Poštovani gdine Ministre,

Fakultet za crnogorski jezik i književnost dobio je u petak (5. XI 2021) dopis od Uprave za katastar i državnu imovinu u kome nas obavještavaju da od danas (8. XI 2021) zgrada bivšega Austrougarskog poslanstva koju koristi FCJK neće imati zaštitarsku službu.
Napominjemo da je zgrada u kojoj se FCJK nalazi spomenik kulture, izgrađen prije više od 120 godina, a projektovao ga je čuveni arhitekt Josip Slade, inače i projektant više kulturnih spomenika i građevina u Crnoj Gori. Sama ta činjenica bila bi dovoljna da obaveže odgovornu vlast da obezbijedi službu zaštite objekta.

Osim toga, bogata biblioteka kojom raspolaže FCJK, osobito legati čuvenih montenegrista, te ostala imovina neophodna za održavanje nastave i funkcionisanje institucije dodatni je razlog za angažovanje službe obezbjeđenja. Naglašavamo da smo svjesni da je naša institucija i zgrada koju koristimo ovom odlukom ostala jedina bez zaštitarske službe, pa je očita namjera, koju ne može prikriti pravdanje proceduralnim razlozima i pomanjkanjem novca, da se FCJK kazni zbog prepoznatljive društvene kritike pojedinih profesora naše ustanove. Činjenica da je bivše Rusko poslanstvo zadržalo zaštitarsku službu, uprkos tome što godinama zjapi prazno, dovoljno govori o namjerama donosioca sporne odluke.

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: Suverenistička elita mora vratiti izgubljeno povjerenje, ovo nije borba za premoć partija već za opstanak države... (foto)

Gdine Ministre,

Pozivamo Vas da svoje lične stavove podredite svojoj profesionalnoj obavezi koju Vam nalaže ministarska pozicija koju obavljate te da povučete odluku koju je donijela Uprava za katastar i državnu imovinu. Nečuveno je u civilizovanom društvu da profesori jedne visokoškoske ustanove moraju obavljati i poslove stražara, koja nam je nametnuta skandaloznom odlukom iz Vašega resora.

Nekome ko promoviše projekat Evropa sad ne može služiti na čast donošenje odluka svojstvenih nedemokratskim režimima. Profesori i studenti te nenastavno osoblje FCJK organizovalo je dežurstva kako bi obezbijedilo očuvanje spomenika kulture i procesa rada. Čekaćemo u narednih neđelju dana da preduzmete korake koji se od savjesnoga ministra mogu očekivati. U suprotnom, iskoristićemo svoje demokratsko i građansko pravo na protest i štrajk.

izvor: analitika.me

Čitaj još:   Remzija uvijek vjeran BIHORU rodnom kraju... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more