IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJAVA UVOĐENJA VJERONAUKE: Djelovanje resora prosvjete uveliko zavisi od Crkve Srbije

Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije treba da bude tempirana bomba za ustavni poredak i suverenitet Crne Gore, građanski koncept našega društva i međunarodno priznato načelo odvojenosti države od vjerskih zajednica

Vjeronauka u klupama državnih škola nije tema temeljnih ugovora koje je Vlada Crne Gore potpisala sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. Ako se sada takva odredba planira kroz presedan u temeljnome ugovoru s Crkvom Srbije, a to potvrđuje izjava ministarke Vesne Bratić, onda je jasnije o čemu govorimo – kaže za Pobjedu Vladimir Jovanović.

– Crkva Srbije, između ostaloga, ima namjeru da kroz uvođenje vjeronauke svoje sveštenstvo, ili konfidente, za koje bi izdavala „licence“ ili obavezujuće preporuke za njihov radni angažman, rasporedi „po dubini“ školskoga sistema Crne Gore. I obezbijedi im „tezge“ na račun novih budžetskih opterećenja poreskih obveznika – kaže Jovanović.

Ko se pita

Ministarka Bratić ove sedmice, u intervjuu za Vijesti, upitana kakav je njen stav o uvođenju vjeronauke u škole, rekla je da je to osjetljivo pitanje u našem društvu i da treba sačekati potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Čitaj još:   MILAN PIPUN Knežević, kazao šta je sve nuđeno URI i SNP- u: MUP, MO, MVP, ANB, UP- "Niko vas nije prevario kao mi" (foto, video)

Komentarišući zašto se ispostavlja da u suštini Ministarstvo nema samostalan stav o pitanju uvođenja vjeronauke u škole, Jovanović kaže da agenda i djelatnost režima u Crnoj Gori, uključujući i resor prosvjete, uveliko zavisi od Crkve Srbije. Smatra da temeljni ugovor s Crkvom Srbije treba da bude tempirana bomba za ustavni poredak i suverenitet Crne Gore, građanski koncept našega društva i međunarodno priznato načelo odvojenosti države od vjerskih zajednica.

– Budući da vrh i veći dio te jerarhije prema Crnoj Gori deklariše necrkvene ciljeve – srpski nacionalizam, u njihovim namjerama, riječima i djelima, nažalost, nema Hrista Spasitelja, nema Jevanđelja, nema pravoslavne soteriologije. Patrijaršija Srbije je sada Vučićeva imperijalna alatka, s njom se vrši brahijalni napad na tradiciju i identitet Crne Gore; a preko ovdašnjih eparhija treba da se izvrši katastarska pljačka vjerskoga i kulturno-istorijskog naslijeđa Crne Gore – kaže Jovanović….

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more