IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

”DODIK je izvođač radova u BiH, dirigent je u SRBIJI, a kompozitor u MOSKVI”… (video)

“Rata u BiH neće biti”– poručuju domaći i međunarodni posjetioci Bosni i Hercegovini kada god imaju priliku za to. Zar je rat nekada i bio opcija, pitaju građani BiH? Zna li Zapad nešto što mi ne znamo, pa skoro svakodnevno o mogućim sukobima u BiH slušamo iz domaćih i svjetskih medija.

Kako na stanje gledaju Velika Britanija, Njemačka, Amerika saznali smo iz razgovora sa Adijem Ćerimagićem, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Adnanom Hadrovićem, bivšim bh. diplomatom i savjetnikom na Institutu za razvojni uticaj iz Washingtona i Nevenom Anđelićem, profesorom međunarodnih odnosa s adresom u Londonu.

Ćerimagić je istakao da je od ljeta ove godine kada se počelo pričati o planovima političara u BiH, prije svega Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH da krene u provedbu plana stvaranja paralelnih institucija koje bi bile vanustavne i nelegitimne to sasvim sigurno upalilo alarme na Zapadu kada je riječ o BiH.

“I retorika koja se koristi u BiH, ali i u Srbiji posljednjih nekoliko godina podsjeća na onu iz 90-ih godina o nemogućnosti suživota, multietničkih država, o potrebi izmjena granica, potrebi nacionalnih homogenih država sve dodaje slici zabrinutosti i očekivanja neželjenih posljedica koje bi mogle doći...

Čitaj još:   VUČIĆ ZNA: ''Suviše smo mali, za SAD i većinu članica EU-a, KOSOVO JE NEZAVISNA DRZAVA''

Tako da mislim da smo na ovu današnju tačku došli sa miksom generalnih evropskih kretanja, prije svega na istoku i jugu i povratka na neku političku agendu koju smo trebali ostaviti 90-ih godina u historiji”, mišljenja je Ćerimagić.

Hadrović smatra da takva vrsta narativa nije potekla iz svjetskih centara moći.

“Taj narativ je krenuo na mikroplanu u BiH i onim unilateralnim potezima koje vuče Milorad Dodik s ciljem otcjepljenja Republike Srpske od BiH. Međutim sve to što se dešava treba staviti u globalni kontekst i utvrditi odakle ta politika ustvari dolazi i ko je izvršilac radova u BiH, odnosno, na Balkanu…

Tu treba biti apsolutno precizan i reći da je Dodik izvršilac radova u BiH dok je naravno dirigent u Beogradu, a onaj koji piše kompoziciju je definitivno u Moskvi. Tako da bih ja to stavio u jedan potpuno globalni kontekst. S obzirom na to da ova situacija podsjeća na 1991. godinu, trebamo se sjetiti kada su se održavale Paljanske konferencije i unilateralni izlasci iz zajedničkih institucija, proglašavanje samostalnosti pojedinih institucija i sl., naglasio je.

Čitaj još:   KO SU MAJKE PUTINOVE DJECE- Stjuardesa, čištačica i gimnastičarka (FOTO)

izvor: N1bih

VELIKI ZAOKRET SRBIJE: Moskva u šoku, Vučić se okreće ZAPADU!

Moskovski mediji podsjećaju da informacija stiže u vrijeme kada je Read more

KO SU MAJKE PUTINOVE DJECE- Stjuardesa, čištačica i gimnastičarka (FOTO)

Od kako se pojavio na političkoj sceni, privatni život Vladimira Read more

NEIZVJESNA SUDBINA PUTINOVIH PUDLICA

U poslednjih mesec dana Putinove pudlice sa Balkana, iz EU Read more