IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Francuski ambasador u Crnoj Gori: Nastavlja se s ratom ČETNIKA i PARTIZANA, razočarani smo

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije kazao je da su razočarani dešavanjima u Crnoj Gori, nakon što su prije godine dana imali nadu da će zemlja nastaviti putem evropskih integracija.

“Prije godinu dana kada sam došao ovdje, imali smo mnogo nade da će se okrenuti stranica različitosti i neslaganja oko zakona koji je stvorio velike podjele u zemlji, a imali smo takođe nadu da će zemlja nastaviti putem evropskih integracija, na kojem je bila posljednjih godina”, kazao je Timonije u emisiji “Fokus” na TVCG.

On je kazao da je razočarenje pokazao i pokazao i Izvještaj Evropske komisije.

“Možda bi trebalo sačekati malo da se smanje tenzije. Ništa nije izgubljeno, nadamo se da će zemlja nastaviti tim putem i da će naredni Izvještaj EK biti bolji. To, naravno, zavisi od mudrosti većine koja podržava Vladu. Neophodno je da se uspostavi program po kojem će se raditi i napredovati i neophodno je da postoji Vlada koja funkcioniše”, poručio je Timonije.

Glavna briga je, kako je naveo, da Crna Gora ostane primjer za Zapadni Balkan i lider u regionu.

“Možete računati na podršku Francuske i zato je neophodno da rukovodioci, oni koji su izabrani da rade svoj posao, da se ne izgube u okviru međusobne borbe, a sa druge strane, neohodno je da vast i opozicija pronađu zajednički teren za rad, jer su oni odgovorni prema narodu, ali i Evropi koja ih posmatra”, naglasio je Timonije.

Čitaj još:   Fudbalski savez Turske: Sve spremno za nastavak utakmica turske Super lige od 12. juna... (foto)

Naveo je šta je međunarodna zajednica očekivala.

“Očekivali smo iskreni dijalog između različitih političkih snaga, koje su se negdje složile da nastave put ka EU i da ostenu vjerni evroatlantskom angažmanu. Očekivali smo da se u Skupštini usvoje određene mjere i da pravosudni sesitem može da prati standarde koje očekujemo, da se ne nađemo u situaciji bojkota i u situaciji sistematičnih kritika, da ne dođemo do jedne paralizujuće situacije”, naveo je Timonije.

On je ocijenio da je to tužno “jer je bilo očigledno da su neke dobre mjere bile pripremljene, da su ministri radili prethodno da se sve to usvoji, a sada je sve to blokirano”.

“Vidjeli smo da se nastavlja sa onim ratom između četnika i partizana, a to je nešto što je u suprotnosti sa evropskim duhom. Evropski duh podrazumijeva uzajamno poštovanje, kompromis. Tu smo bili razočarani, tu je ujedinjena Crna Gora izgubila”, kazao je francuski ambasador.

Poručio je da ne treba dramatizovati.

“Situacija nije tragična ali vrijeme je da se povrate stvari, smatram da postoje kapaciteti, sistem mora da funkcioniše i svi akteri treba imaju odgovornost prema narodu. Očekujemo da politički sistem funkcioniše”, kazao je Timonije.

Čitaj još:   Profesor Đorđije Blažić: Ustav je jasan, bez novih izbora nema izbora novog premijera... (foto i video)

izvor: agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more